Title Image

Miasmer

hjørnestenen i homøopatiens virkning og helbredende effekt

Miasmer

Hahnemanns betragtninger omkring udvikling af kroniske sygdomme og helbredelse er et mesterværk. Det tog Hahnemann 12 år at skrive sin bog ”Chronic Disease”. Han ville forstå hvorfor mange af hans patienter ikke responderede til en velindikerede homøopatisk medicin. Han begrundede det med ”et miasmatisk lag”, ”en genetisk ”forurening” af kroppen, som blokerede for helbredelse.

Konceptet ”miasm” er hjørnestenen i homøopatiens virkning og helbredende effekt!

Ordet ”miasm” er græsk og betyder ”forurening”. Hippokrates var den første som benyttede sig af ordet til at udtrykke konceptet omkring smittefarer og hvordan infektionssygdomme kan blive overført via vand, luft og andre kilder. Hahnemann udformede sin miasmatiske teori om smittefarer og udvikling af kroniske lidelser, længe før bakterie teorien blev udbredt og forstået:

 

 • Sygdomme som skabes af mekaniske eller ydre stimuli og som kan forbedres ved ændring i patientens miljø eller livsstil. Hahnemann var derfor grundlæggeren for konceptet omkring forebyggelse af sygdom ved behandling af livstilsændringer.

 

 • Sund livsstil, diet og robust konstitution medførte dog ikke altid helbredelse. Derfor definerede Hahnemann det andet miasmatiske koncept: De ”underliggende & arvelige sygdomme” og tendenser til at udvikle kroniske & auto-immune sygdomme.

 

 • Hahnemann definerede infektionsteorien med 3 kroniske miasmer i 1828:
  • Psora (kløe miasm)
  • Sycosis (venerisk miasm– kønssygdommen gonorrhea smitten)
  • Syphilis (venerisk miasm – kønssygdommen Syfilis smitten)

 

 • I dag findes flere mange flere miasmatiske sygdomslag; Tuberculosis, cancer, AIDS, Vaccine miasm forårsaget af obligatoriske immunisering, toksicitet som radioaktiv – og strålingsfarer og mange andre potentielle skadelige kemikalier, der frigives i vores miljø.

Miasm konceptet kort fortalt:

 • Hahnemann kaldte det en latent fjendsk kraft, en revne i menneskets vitale kraft, som gør kroppen svag og derfor modtagelig og tilbøjelig over for sygdom. Det er derfor ikke bakterier og virus, der gør os syge. De drager blot fordel af denne eksisterende svaghed i kroppen. Det forklarer grunden til at det ikke er alle som bliver syge under epidemier.

 

 • En miasm er dine prædispositioner og tendens til at blive syg. Kroppen udvikler sygdomme som forekommer i en bestemt rækkefølge. Hahnemann kunne se en fællesnævner i nuværende sygdomme med sygdomme tidligere i livet. Eksempelvis undertrykt eksem udvikler sig til astma.

 

 • Miasm er kroppens forsvars mekanisme over for ydre stimuli og måden at reagerer på. Du er sund og rask, men efter en skade, tab af din kære, eller anden følelsesmæssig stress bliver du syg. Disse kaldes vedvarende stressfaktorer.

 

 • Arvelige sygdomme. Patientens sygdomme, sygdomme i familien og generationer tilbage kan sammenkædes. Disse kaldes naturlige miasmer.

 

 • Denne arvelige svaghed manifesterer sig også i familie dynamikken generationer imellem. Hvis mænd i familien har en tendens at være indadvendte og dulme deres sorger med alkohol, vil børnene håndtere livet på samme måde. Dine livsvalg kan påvirke udviklingen af sygdomme gennem livet. En miasm er dine reaktioner i livet. Den præsenterer sig ved patientens grundlæggende attitude i livet, og den fart som sygdommen udvikler sig i. Derfor er det yderst interessant at vide hvordan patienten reagerer på sin sygdom og de livsstilsvalg der tages.

 

 • Nosoder som Lueticum, Medorrhinum, Tuberculinum, Carcinosin, Psorinum er nogle af de anti-miasmatiske midler som bruges for at aflive miasmer, altså komplekse sygdomslag i kroppen. Disse nosoder ordineres når de ordinerede lægemidler ikke virker optimalt. Tænk på en sneplov som rydder vejen så alt trafik kan køre optimalt igen.

 

 • Sygdomme der involverer alle tre faktorer af årsagssammenhæng (kontinuerlig stress, narkotika, toksiner, Vaccinosis, og naturlige miasms) er den mest vanskelige at behandle, fordi alle disse faktorer danner komplekse lag i menneske organismen.