Title Image

BOTHROPS LANCEOLATUS (DEN GULE HUGORM)

Tromboser & indre blødninger
*Blodpropper – Trombose eller trombosetendens
*Betændelse i åreknuder (flebitis & tromboflebitis)
*Slagtilfælde (hjerneblødning) – afasi & lammelser
*Blindhed & blødning i øjet (diabetisk retinopati)
*Modgift til slangebid

 

Midlet bruges primært til tromboser og indre blødninger, som hjerneblødning (apopleksi) med efterfølgende senfølger og beskadigelse af væv; afasi (mistet tale evne) & lammelser i kroppen.

 

Blodpropper

Blodpropper (tromboser) ses primært i dybere vener i ben, bækkenet, arme og centrale vener i lungerne (dyb venetrombose DVT).  Midlet kan derfor med stor effekt bruges præventivt før og under lange flyverejser, for at undgå blodpropper (Apis).

Trombosen kan være en blodprop i benet, der fører til en tromboflebitis med tilhørende symptomer. Det kan involvere hjertet og kan føre til en perikarditis eller et hjerteanfald, eller tromboser i hjernen, der fører til et slagtilfælde med store skader til følge. Tendensen til at danne blodpropper kan blive så alvorlig, at skade på halspulsåre & arterier kan forekomme (åreforkalkning).

Vi tænker ofte på Arnica som apotekets blodfortyndende middel. For at kunne skelne mellem de to midler må der kigges på årsagen: Arnica er specifikt for blodpropper efter hovedtraumer eller udefrakommende slag. Bohtrops er et mindre og ofte glemt middel, hvor blodproppen er forårsaget af indre processer og skader, som betændelse i vener eller blodkar, som medfører vaskulære hændelser.

 

Betændelse af åreknuder

Betændelse I åreknuder (flebitis) eller infektion efter åreknudeoperation (Pulsatilla, Hamamelis, Calc Fl.) Betændelsen ses i venerne og kan udvikle sig til blodpropper grundet koagulation af blodet (tromboflebitis). Smerterne er så voldsomme, at du oplever rystelser i kroppen og al bevægelse forværrer smerterne og tilstanden.

 

Blødningstendens

Udover tendens til dannelse af blodpropper, ses også blødningstendenser i midlet. Midlet kan gives ved slagtilfælde & apopleksi, som har efterladt senfølger og skader på væv. Eksempelvis kan Bothrops gives efter et slagtilfælde i venstre side af hjernen med lammelser i højre side af kroppen. Lammelsen kan være i en arm eller ben, ansigtet, men primært i den ene side af kroppen (hemiplegi). Der kan også være tale om lammelser i halsen, hvor patienten har svært ved at synke.

Efter et slagtilfælde udvikles afasi, hvor du har mistet evnen til at tale og gestikulere. Det særlige ved Bothrops er, at du sagtens kan bevæge munden, men har mistet tale evnen og de rigtige ord der skal siges. Lammelsen sker i hjernen og ikke i munden (Crotalus cascavella). Du har et klart billede af hvad du skal sige, men du kan ikke sige det og udtrykke det rigtigt. Du siger ofte de forkerte ord, når du kommunikerer. Dette kan medføre til stor irritation, frustration og vrede, som ofte ses efter et slagtilfælde.

Bothrops kan også anvendes efter operationer og anæstesi (bedøvelser), hvor samme symptomer kan opleves. Der er ingen klar diagnose af et slagtilfælde, men tale evnen er påvirket. Tænk på Bothops i denne situation.

Blødning i øjet er et væsentligt symptom på midlet. Midlet anvendes bl.a. ved diabetisk retinopati. Flere år med forhøjet blodsukker påvirker de små blodkar i øjets nethinde, som bliver mere skrøbelige og kan briste. Når karrene brister, opstår der små blødninger, som kan give skader på nerverne i øjet.

Et andet unikt særkende ved Bothrops er blindhed, specielt blindhed om dagen og blindhed efter slagtilfælde. Bothrops er det primære middel til mennesker, der bløder i øjet under et slagtilfælde.

Bohrops kan også tænkes på i akut hypertensiv krise, der kan føre til et slagtilfælde. Alle slangemidlerne har hjertekar sygdomme og forhøjet blodtryk (Lachesis). Men Bothrops udvikler forhøjet blodtryk (hypertension) efter et slagtilfælde. Blodkarrene har lidt skade p.g.a tilstopninger. Blodtrykket har derfor ændret sig for at imødekomme behovet for mere blodtilførsel.

 

Svækkelse af krop & sind

Efter en hjerneblødning, ses ofte ekstrem træthed og svaghed. Det opleves både som fysisk svaghed og mental forvirring. I den fysiske svaghed finder vi en tendens til at besvime af anstrengelse; hvis du rejser dig op, står for længe, forsøger at støvsuge eller gøre rent. Blodtryk falder hurtigt, hjertet banker svagt og kan føles som om at det holder op med at slå. Du føler dig svag af svimmelheden og vil gerne ligge ned.

P.g.a manglende blodstrømning til lemmer, føles du kold og ekstremiteterne har en bleg og blå misfarvning. Ansigtet kan være plettet eller mørkerødt eller lilla.

Du er så træt at du bare ønsker at sidde eller ligge ned, eller at sove hele tiden. Ikke søvnig som i narkolepsi (opium) eller som i post-hovedtraume patienter (Arnica, Nat Sulph). Svækkelsen af kroppen gør at du ikke kan fungere som du plejer: Kroppen fungerer ikke som før. Du kan ikke lave sport eller løfte vægte. Du kan være så svag, at bare det at spise er en udfordring.

Den mentale svaghed har at gøre med at kunne holde fokus, især efter et slagtilfælde. Du kan være virkelig desorienteret. Sindet vandrer, det samme gør talen. Du har en tendens til at være stille. Det kan tage måneder at udvikle talen igen. Du er måske i stand til at svare fuldt ud, men din tale vandrer. I Bothrops er sindet svagt og tankerne vandrer dovent fra den ene tanke til den anden.

 

Doctrine of signature – Hæmotoksin

Det homøopatiske middel Bothrops er fremstillet af slangegift fra Bothrops Lanceolatus (den gule hugorm). Homøopatisk medicin er fremstillet og fortyndet til doser, som gør at medicinen ikke bevarer de kemiske bestanddele og dermed giftige egenskaber af giftstoffet. Forskellige slangers gift angriber kroppen på forskellige måder. Bothrops’ gift er en hæmotoksin, det vil sige giften beskadiger blodet og de røde blodlegemer, forstyrrer blodkoagulation og får blodet til at størkne til blodpropper. Fordi kroppen kæmper imod giftens effekt og nedbryder blodpropperne hurtigt, vil giften forårsage indre blødninger og beskadigelse af det lokale væv. Derfor ses både blodpropper og indre blødninger i midlet.

Hæmotoksisk skade er meget smertefuld og kan forårsage permanent skade. Slangebid fra Bothrops kan forårsage hævelser, koldbrand og lammelser i lemmer og i alvorligste tilfælde død.

 

 

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

og vær altid på forkant med dit helbred!

Du modtager kun nyhedsbreve et par gange om året med de bedste tips til hvordan homøopati kan hjælpe dig.