Title Image

Zincum Metalicum hvis du har mistet din lugtesans!

Zincum Metalicum hvis du har mistet din lugtesans!

Nedsat tab af lugte- og smagssans kan være en belastende Covid-19 senfølger!

Når homøopaten bliver præsenteret for en lidelse som tab eller forvrænget lugte- og smagssans, vil hun eller han altid forsøge at finde årsagen til denne lidelse. Anosmi, tab af lugtesans og parosmi (2), forvrænget lugtesans kan give store gener og mindske livskvaliteten. Du mister lysten til at spise & kan ende op med en depression. Derfor har jeg lyst til at dele hvad homøopatien kan byde på af små mirakler!

De underliggende årsager til tab & lugt- og smagssanserne er mange:

 1. Voldsom influenza eller forkølelse (Hepa Sulph, Nat Mur, Nux V, Medorrhinum. Sidstnævnte er apotekets konge indenfor slimløsende midler)
 2. Næse- og bihulesygdomme (Kali-Bich, Cuprum, Pulsatilla, Medorrhinum)
 3. Polypper (Calc Carb, Teucrium, Lemna Minor)
 4. Allergi (Psorinum, Sulphur, Medorrhinum, Sticta Pulmonaria)
 5. Følgevirkninger af strålebehandling (X-ray, Rad-Brom)
 6. Medicin (Nux-V)
 7. Parkinsons & Alzheimers sygdom (Alumina, Anacardium)
 8. Senfølger af Covid-19 (2)

Har du vedvarende forstyrrelser i lugte- eller smagssansen bør du altid kontakte din læge, som kan henvise til enten øre-næse-hals-læge eller neurolog.

Zink er vigtigt for tab af lugt- og smagssansen!

Anosmi, tab af lugtesans er ikke et ukendt fænomen ved øvre luftvejsinfektioner. Komplet eller delvis tab af lugte- og smagssansen er nu identificeret som en typisk senfølge af Covid-19 infektion.

Anosmi kan opleves op til flere uger eller måneder Covid-19 (1). Hvis du har tabt både luft- og smagssansen vil smagssansen komme først, hvorefter lugtesansen langsomt forbedres. Mange oplever også parosmi, forvrænget lugtesans. Dette skal dog ses som et positivt tegn på forbedring i din healing!

A loss of smell could potentially be because of a zinc deficiency. Taking zinc might not only help improve the sense of smell, but it also might help increase the strength of the immune system!” – Dr. Eric Berg, DC

Zincum Metalicum er immunforsvarets ”Gate-keeper”

Zincum Metalicum er effektivt for immunforsvaret og anvendes også til forkølelse & influenza. Midlet forkorter den tid du er syg og får dig hurtigere på benene igen. Midlet kan også bruges som præventivt, for at undgå gentagne forkølelser & influenza. 

Zink er et vigtigt spormineral, som kroppen ikke selv kan producere optimalt. Zink er vigtigt for dannelsen af hormoner, vækst, for slimhinder, huden, sårheling og binder tungmetaller. Zink styrker dit immunforsvar (Vitamin D & Selen) og er en kraftig antioxidant, som beskytter mod betændelsestilstande i kroppen. Forskning viser at med indtagelse af Zink, kan du undgå at virus invadere og formere sig i kroppens celler. Med optimal indtagelse af Zink, vil du kunne undgå de mere alvorlige følger af en infektion (4).

Videnskaben (5) viser at mangel på Zink har mange symptomer:

 1. Tab af lugtesansen
 2. Ildelugtende fødder (Calc)
 3. Dårligt immunforsvar med gentagne forkølelser & influenza
 4. Unormal knoglevækst, sårheling (skinnebenssår), hårtab & hvide pletter på negle
 5. Forstyrret hormonbalance
 6. Zinkmangel kan give symptomer på for lavt blodsukker på grund af dets betydning for insulindannelsen
 7. Dårlig hukommelse & hjernetåge
 8. Bihulebetændelse & allergier

Zincum Metalicum til behandling af tab af lugt- og smagssansen!

Valget af det det homøopatiske middel for lugt- og smagsforstyrrelser, afhænger af patients individuelle symptomer og specielt årsagen er vigtig at undersøge. Der findes en del midler at vælge i mellem, men Zincum Metalicum er et kendt, velprøvet og klinisk verificeret middel. Homøopatiske Materia Medica (optegnelse af lægemidlernes symptomatologi) nævner at midlet er specifikt, hvis du både har tab af lugt- og smagssans. Men også hvis du samtidig oplever smagsforstyrrelser.

Hvis man slår op i det homøopatiske repertorium finder du symptomet “tab af lugtesansen” (Anosmia, loss of smell”). Her ses udover Zincum Metalicum, midlerne Anacardium Orientale, Nat Mur, Silica, Colchium, Hepa-Sulph, Phosporus og Rhododendrum.

Forvrænget lugtesans (Parosmi)

Mange Covid-19 patienter mister ikke kun lugt- og smagssansen. Mange oplever også ubehagelige lugteindtryk. Den britiske læge Nirmal Kumar var en af de første læger i verden til at identificere tab af lugtesans som senfølge af Covid-19. Han beretter nu om en ny Covid-19 senfølger (6): Hallucinationer af lugtesansen, som gør at lugtesansen forvrænges og ligefrem bliver ubehagelig. Lugte som rådden fisk, svovl og at alt lugter brændt er nogle duft hallucinationerne som opleves som en Covid-19 senfølge. Her anvendes Zincum Metalicum igen som et af de primære midler!

Hvordan patienten oplever og manifesterer forvrænget lugtesans er meget individuelt. I Homøopatiens Materia Medica, findes optegnelser af alle kliniske symptomer og anvendte effektive midler:

Zincum Metalicum hvis alting lugter brændt!

Zincum er optegnet i Clarkes Materia Medica (7): ”Perverted Smell” & “Taste: astringent; metallic; perverted not less than the sense of smell, roast things intolerable, most foods, esp.”

Zincum har altså smagsforstyrrelsen, at alt lugter brændt! Især hvis alting smager metalliske og alting virker udtørrende og sammentrækkende i munden. Du kender sikkert oplevelsen når du smager tannin!

Hvis du oplever at alting lugter brændt, kan du også tænke på midlerne: Anacardium, Aurum, Nux V, Sulphur, Graphites, Calc, Baptisia, Berberis.

Disse midler finder du i Boenninghausens (8) Materia Medica ”Smell; Illusions of; Burnt, as of something; empyreumatic” og I Knerr’s “Smell; Hallucinations; Burnt substances, of”.

Zincum Muriaticum hvis alting lugter fælt & råddent!

Mange Muriaticum midler (Nat Mur, Mag-Mur, Amm-Mur) har som Zincum Muriaticum forvrænget duftsans med sin forkølelse. Zincum Muritaticum er et af de store midler, som du skal tænke på hvis du har forringet & forvrænget duftsans efter din forkølelse: Alting dufter fælt, råddent og som ammoniak. Du har mistet din smagssans: du kan ikke smage syreholdige, bitre eller basiske fødevarer. Derfor har du ofte mistet lysten til at spise. Men du har dog stor lyst til at spise noget, som dulmer dine mavetarm symptomer.

Nux V hvis alting smager af svovl!

Hvis din lugtesans er forvrænget og alt smager af svovl så er der kun et middel Nux V!  Allen T.F – Encyclopedia of Pure Materia Medica, vols.1-10 “ (9) A disagreeable, almost sulphurous, odor and taste in the mouth and nose”.

Bonninghausen har dog andre midler som Arsenicum, Calc, Anacardium, Graphites & Plumbum i sin rubric ”Smell; Illusions of; Sulphurous”.

Hvis du har forstyrrelser i lugtesansen, men ikke lugter specifikke substanser er midlerne Cina, Pulsatilla, Cheldonium, Mag-phos, Anacadium, Aurum, Belladonna, Calc, Graphites & Thuja anvendelige. Disse midler findes i Knerr’s (10) repertory of Hering’s Guiding Symptoms: “Smell; Hallucinations”

Thuja hvis alt luger af råddent fisk!

Thuja er specielt indikeret hvis alt lugter af rådden fisk! Hering’s (11) ”Smell in nose as of fish-brine or sour beer”, eller Bonninghausen “Smell; Illusions of; Fishbrine”. Her er kun et middle; THUJA!

China Officinalis hvis alting smager bittert

De første Covid-19 senfølger der blev rapporteret var symptomet “alt hvad du spiser smager bittert! China har netop dette særlige kendetegn. China (Kinabark) er Hahnemanns store febermedicin, specielt til Malaria feber. Interessant nok har mange læger kigget på medicinen Hydroxyklorokin, som en mulig Corona medicin. Homøopatien har allerede febermidlet i sit apotek! Få din normale smagssans tilbage her!

Zincum Metalicum et overset middel i dit homøopatiske apotek!

Hvis du ikke kan tåle mineraler eller har svært ved at optage dem, så kan Zincum Met I 6x eller 6C anvendes som et effektiv alternativ. Men kan i høj grad bruges til tab af lugt- og smagssansen. Midlet styrker også dit immunforsvar, dit nervesystem og kan bruges til alkoholafhængighed (12) & RLS (13). Ligesom mineralet Zink er blevet udråbt til et vigtigt mineral, vil jeg også anbefale at Zincum Metalicum er en del af dit homøopatiske apotek.

Husk altid at rådgiv dig med din homøopat hvis du er i tvivl eller har spørgsmål til din behandling.

Læs mere om Zincum Metalicum og midlets anvendelser her!

Tips & anbefalinger

Alle patienter som har mistet lugtesansen efter COVID-19 anbefales at påbegynde systematisk lugtetræning. Læs mere her!

Hjemmetesten som kan vise om du har Zink mangel! Du kan teste dig selv ved at tage en zink tablet og lægge den på tungen. Hvis du ikke kan smage den, så mangler du zink! Zink smager af metal. Du kan også se Dr. Jockers detaljerede “How to test Zinc” her!

Kilder:

(2) Videnskab: Lugte- og smagstab ved Covid-19

(4) Zink hjælper på en helt almindelig forkølelse

(5) Forskning om Zink

(6) Parosmi – Hallucinationer af din lugtesans ny Covid-19 senfølge!

(7) Clarkes Materia Medica – Perverted sense of smell

(8) Boenninghausen

(9) Henry C. Allens Materia Medica

(10) Kneer’s Repertory to the Guiding Symptoms

(11) Constantin Hering – The Father of Homeopathy

(12) Alkohol dræner zink depoterne!

(13) Zink & Restless Legs Syndrome RLS

Tab af lugtesansen kan være første tegn på Alzheimers! Læs mere om Alzheimers duft test her! Er testen for alle? Læs mere her!

Lyt til Dr. Eric Bergs syn på Zink mangel her!

Læs mere om Zink & optimal & medicinsk dosering af Zink her!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

og vær altid på forkant med dit helbred!

Du modtager kun nyhedsbreve et par gange om året med de bedste tips til hvordan homøopati kan hjælpe dig.