Title Image

Gener i overgangsalderen? Få styr på hedeturene med homøopati!

Gener i overgangsalderen? Få styr på hedeturene med homøopati!

Sukker du efter ungdommens hormoner?!

Omkring 75% af alle kvinder oplever hedeture i overgangsalderen (menopausen). Hedeture er derfor ikke bare nogle af de mest almindelige gener i menopausen, men også de mest irriterende, ulidelige & uudholdelige! Det er en realitet at vi er mange kvinder hvis søvn blive forstyrret fordi vi må op og skifte sengetøj & pyjamas, så voldsom er vores nattesved! Og hvis du er karrierekvinden som ofte laver præsentationer, vil du måske også opleve at du pludselig sveder tydeligt foran forsamlingen.

Hedeture er en pludselig følelse af varme, som kan mærkes på overkroppen, halsen, ansigtet & i værste tilfælde over hele kroppen. De skyldes en nedsat østrogen produktion i æggestokkene. Nedsat dannelse af østrogen omkring overgangsalderen gør, at kroppen bliver mere følsom for temperatur svingninger. Stiger kropstemperaturen blot en smule, forsøger kroppen at komme i homøostasis for at komme af med varmen. Det gør den blandet andet ved at udvide de blodkar, der ligger tæt på huden, så blodkarrene får en større overflade og dermed kan komme af med mere varme. Efter menopausen vil binyrer & fedtvævet tage over denne produktion.

Menopausen er tidspunktet for kvindens sidste menstruation & sker i gennemsnit mellem 45-55 års alderen. Menopausen er en naturlig fase i kvindens liv & transitionen kan starte 10 år før menopausen, som kaldes Peri-menopausen & kan vare flere måneder efter sidste blødning. Derfor er det godt at få kigget på eventuelle hormonelle problematikker, som østrogen dominans & insulinresistens, hvis de viser sig tidligere i livet! For disse vil afgøre hvor intense dine hedeture bliver!

Nogle kvinder flyver gennem overgangsalderen uden særlige symptomer, mens andre lider & livet bliver uudholdeligt. Jeg har en tendens til at sige, at ”det du ikke har fået kigget på undervejs i livet, samler sig sammen & vil ramme dig i overgangsalderen”. Uafsluttede problemer både fysiske & psykiske, samt angsten for alderdom i disse anti-ageing tider, gør at menopausen rammer kvinder hårdere end den burde.

Menopausen kan fremkalde mange symptomer, derfor inddeler jeg dem i 3 kategorier:

Fysiske symptomer: Hedeture (Sepia, Lachesis), knogleskørhed (Calc Carb), vægtøgning (Graphities) & hårtab (Lycopodium & Jaborandi)

Mentale symptomer: Depression (Ignatia, Lachesis), humørsvingninger (Ignatia & Pulsatilla), angst (Aconite), irritation&vrede (Lycopodium, Bryonia) , stor træthed (Sepia) & søvnløshed (Sulphur, Sepia)

Lokale symptomer: Tørhed I skeden (Bryonia, Nat Mur), tab af libido (sepia) & kraftige blødninger (Folliculinum)

Symptomerne er individuelle & skydes primært at østrogen niveauerne falder drastisk & binyrerne tager over. Hvis du har levet livet i overhalingsbanen med meget stress, vil du især mærke at du ikke kan overkomme så meget mere & meget nemmere bliver stresset. Håndtering af stress & kortisol niveauerne sammenholdt med stabilisering af blodsukker er derfor kritisk i denne fase.

Hvordan forebygger & lindrer jeg hedeture med homøopati?

Denne artikel vil gå i dybden med menopausens største bivirkning: De helvedes hedeture! Homøopatisk medicin er skræddersyet til netop dine hedeture. I den forbindelse er det en fordel at kunne svarer på nedenstående:

 1. Sveder du meget? Eller føler du mere en brændende tør varme i kroppen?
 2. Hvor henne på kroppen sveder du eller mærker du varmen?
 3. Hvilke tidspunkter på dagen eller natten får du hedeture? Hvornår er de værst?
 4. Udover dine hedeture hvilke andre symptomer har du? Hovedpine? Forhøjet blodtryk? Svimmelhed? Hjertebanken? Åndenød? Søvnløshed? Nattesved? Væskeophobninger?
 5. Er der noget som forværrer dine hedeture? Alkohol? Stress? Varme? Sukker?

Få kontrol over hedeturene med nedenstående homøopatiske midler!

Amylenum Nitrosum – Hedeture i ansigt som efterfølges med kuldegysninger!

Hedeture er intense, ekstreme og sker primært i ansigtet, som føles som om det skal springes. Dit ansigt er meget varmt & rødt. Stor svedproduktion & disse efterfølges af en følelse af kulde i kroppen, hvor du nemt fryser. Du har ofte hovedpine med dine hedeture.  Voldsom hjertebanken & panikangst som mærkes i brystet. Dine hedeture forværres ved angst & i varme lokaler. Du har brug for at gå udenfor hver gang du får en hedetur!

Argentum Nitricum – Hedeturene gør dig gennemblødt, trang til sukker & du har panikangst!

Hedeture kommer pludseligt & du er gennemblødt af sved. Din sved viser sig som små perler i bl.a. ansigtet. Dine hedeture forværres af følelser som angst & panik. Din panik mærkes som en brændende tung fornemmelse i brystet. Angsten kommer også med hjertebanken, kvalme & hele din krop pulserer. Arg Nit kvinden elsker søde sager, men forværres af det! Du kan læse mere om Arg Nit her!

Belladonna- Pludselige & intense hedeture som brænder!

Pludselige intense & voldsomme hedeture, som mærkes som en brændende varme. Især ansigtet påvirkes & kinderne er blodrøde & svedige. Selvom du har en brændende fornemmelse i hele kroppen, har du kolde hænder & fødder. Din hud er tør & meget varm. Du sveder ikke. Det er varmen som brænder dig op. Du har også hjertebanken & angst. Du kan ikke tåle alkohol som forværrer dine hedeture. Belladonna hedeturene ligner en Belladonna feber!

Glonoine (Nitroglycerine) – Pludselige hedeture som går til hjertet & ansigtet

Pludselige voldsomme hedeture med hovedpine & hedeslag! Du har også kvalme, du bliver svimmel & meget træt efter dine hedeture. Hedeturene bevæger sig typisk opad i kroppen, til hjertet & ansigt, hvor du også sveder mest. Dine hedeture mærkes som en voldsom puls i hele kroppen. Du føler ofte meget varme & et stort pres i hovedet (hovedpine & omkring bryst & hjerte. Nitroglycerin er det kemiske navn på Glonione & anvendes indenfor den kemiske medicin mod angina; brystsmerter & kramper! Samme symptomer har den homøopatiske form. Du forværres i solen & ved stærk varme.

Lachesis – Hedeture med forhøjet blodtryk & mistro overfor alle!

En af de primære menopause midler i det homøopatiske apotek. Du har stadig mange hedeture, selv efter dine menstruationer er stoppet forlænges!  Du har kraftige hedeture fra bryst op til ansigtet. Det føles som om der kommer en bølge af varme gennem hele kroppen. Du har ikke altid stor svedproduktion, men du forværres af varme, solen & varmen fra din dyne. Du kan ikke tåle varmt & tætsiddende tøj, især omkring maven & halsen!

Dine hedeture kommer ofte med hovedpine eller hjertebanken. Din søvn er også påvirket & du plages af nattesved. Du vil altid vågne op med en forværring, eks. Hedeture, voldsom hovedpine eller svimmelhed. Med hovedpinen kan du mærke en brændende varme på toppen af dit hoved. Dine fysiske symptomer er koncentreret i venstre side. Du har også tendens til forhøjet blodtryk. Du elsker et glas vin eller to, men forværres af alkohol. Lachesis kvinder er meget konkurrence orienteret, taler meget, har tendens til angst & er meget mistroiske og lider af jalousi. Hun føler at hun mister sin tiltrækningskraft i takt med at hun ældes!

Hvis Lachesis ikke hjælper dig vil midlet Sanguinaria, som har meget røde kinder & brændende hænder & fødder!

Sepia – Voldsom svedproduktion & udmattelse!

Sepia kvindens hedeture er kendetegnet med en voldsom svedproduktion. Hedeturene starter nedefra i kroppen & er opadgående. Du føler dig træt & udmattet & kan være udbrændt, fordi du ikke kan balancere job & familieansvar. Din søvn påvirkes. Du har mistet din sexlyst. Du er irritabel & ønsker bare at være alene, væk fra alt & alle! Sepia kvinden vil ofte græde når hun fortæller om sine hedeture, så mange frustrationer har hun. Bevægelser & aktivitet gør dig bedre.

Sepia & Lachesis er de to mest anvendte menopause midler i apoteket, især hvis du har mistet sexlysten! Men hvis disse ikke virker & du har masser af energi & sexlyst, skal du kigge på midlerne Lillium Tigrinum & Platina Met!

Læs mere om Sepia her!

Sulphur – Brændende hedeture med søvnløshed!

Hedeture & brændende fornemmelse over alt I kroppen, især fødder & på toppen af hovedet. Du er meget træt om dagen, især kl. 11 om formiddagen. Du kan ikke sove om natten,  du vågner tit & ofte. Sulphur kvinden har kløe overalt på kroppen, især omkring skede & endetarm.

Læs mere om Sulphur her!

Folliculinum – Kvinden som har taget p-piller & fået hormonbehandlinger!

Homøopatiens livredder til menopause kvinder! Dine hedeture har ikke nogle særlige kendetegn, men du har sikkert en sygehistorie med bivirkninger af p-piller, hysterektomi eller anden hormonbehandling med syntetisk østrogen. Du lider af væskeophobninger i kroppen & tager ofte på i vægt uden grund (Graphities). Du har ondt i ryggen, taber håret & lider af gentagne urinvejsinfektioner, candida svamp & tørre slimhinder. Du har ofte dybereliggende hormonel patologi som PCOS, fibromer & endometriose. Folliculinum kvinder er kontrol freaks! Du er hypersensitiv & kan ofte ikke tolerere lyde, varme & berøring. Du har tendens til depression & føler at du har mistet dig selv & er kommet ud af din kvindelige rytme på bekostning af børn, børnebørn & familiens ve & vel! Ubalance i husmoder & karrierekvinde rollerne!

Tips til hvordan du kan begrænse dine hedeture!

Det kan være en god ide at finde ud af dine hvad der gør dine hedeture værre eller bedre? Hold en dagbog & registrer dine symptomer. Du vil hurtig kunne mærke hvad der udløser dine hedeture & foretage små livsstils justeringer, som gør dit liv nemmere! Ofte kan du finde dem i det som du spiser & drikker. Hedeture lindres ved begrænsning af alkohol, kaffe, energi drikke, kulhydrater & krydret mad.

Har du blodsukker ubalancer, som Lycopodium eller Sulphur? Stabilisering af blodsukker er kodeordet hvis dine hedeture er voldsomme! Insulinresistens relateres til mange menopause symptomer. Find eventuelle underliggende årsag til dine hedeture. Hedeture kan skyldes overaktiv skjoldbruskkirtel, alkohol misbrug eller en diabetes ude af kontrol!

Det er vigtigt at kigge på stressfaktorerne i dit liv! Stress & følelser er ofte de sidste vi ønsker at kigge på. Men stress kan forværre dine hedeture, forhøjer dine stresshormoner & blodsukker, som medfører fedt på maven & fedme, som er de typiske kendetegn på insulinresistens. Stress betyder at du bliver låst fast i dine følelser af frygt, frustrationer, bitterhed & vrede. Det næste du gør er, at trøste dig selv & dulme disse følelser med kunstige midler & stimulanser. Der er masser af gratis tiltag, som ikke altid er så fashionable, men de virker: Gå tidligt i seng, så du kan få en dyb søvn, lav yoga-nidra, meditation, motioner med måde, eksempelvis yoga eller Tai Chi, fordi overdreven motion påvirker dine binyrer, som i forvejen er på overarbejde pga. at de nu må producere østrogen, få masser af frisk luft, tag vare på dig selv & grin & skab glæde omkring dig!

Leveren er det organ som du skal passe på & støtte særligt meget i overgangsalderen. Typiske lever symptomer er hovedpine, træthed, stor svedproduktion, hedeture & forværring ved indtagelse af alkohol & sukker. Du kan finde de typiske lever detox midler her!

Hvorfor vælge homøopati? Homøopati handler om at tilpasse sig livets ændringer!

 • Homøopati gives i små fortyndet doser. Derfor ingen bivirkninger & er forenelig med andre behandlingsformer & med syntetisk medicin
 • Homøopati støtter og genopretter kroppens hormonsystem, således at kroppen kan heale sig selv
 • Skrædder syet medicin. Som kvinde manifesterer du dine unikke symptomer på hedeture. Nogle sveder meget, andre har hovedpine eller sover ikke. Homøopatien støtter kroppens signaler & visdom. Når du værdsætter din krop & er åben over for de beskeder den giver dig, vil kroppen slappe af & heale
 • Holistisk behandling. Med homøopatien får du større bevidsthed om sammenhæng med krop & psyke. Alt hvad vi tænker og gør påvirker dine hormoner. Med homøopati vil du som kvinde lære dig selv at kende på et dybere plan. Først her healer du. Vi skal ikke føle os som ofre i menopause. Det er her vi skal finde vores styrke!
 • Fleksibel behandling. Du kan benytte homøopatien som forebyggende medicin & få kontrol på dine hormoner inden overgangsalder. Eller du kan bruge homøopatien som akut behandling, når hedeturene bliver for voldsomme. Eller du kan kigge på de underliggende årsager til hvorfor dine hedeture gør livet surt for dig?!
 • Overbevisninger bliver fysiske! “Lær at leve med dine symptomer” eller ”Når jeg er 50-60 år er det normalt at have smerter & tørre ind!” , er ofte det som kvinder i overgangsalderen får at vide eller tænker! Homøopatien vil lære dig at se tingene på en anden måde!! Menopausen kaldes også de modne år. I denne fase finder vi ofte uanede kreativitet, power & & nye sider af os selv!

Interessant læsning!

 • Melissa Assilem – På CHE var hun min bedste lære i kvindens sundhed i overgangsalderen. Find hendes menopause bøger her!
 • Helbred dit liv – Louise Hay – Klassikeren hvis du er til selvhelbredelse gennem selvudvikling!
 •  Sjælens Anatomi – Caroline Myss – Inspirerende læsning om hvordan psyke & krop hænger sammen!  
 •  Susun Weed  “Menopausal Years” – Menopause Biblen!
 •  The wisdom of menopause – Dr. Christine Northrup – Hun har ikke brug foren introduktion. Læs & bliv inspireret & bliv vis her!
 •  Binyretræthed – James Wilson – binyrerne er de sidste organer vi tænker på i menopausen. Men det er dem vi skal støtte, for de tager over der hvor æggestokkene slap!
 •  Kvinder som løber med ulve – Clarissa Pinkola Estes – Er du opdraget som den pæne pige, men har brug for at genfinde dit vilde & lidenskabelige væsen fuld af ny kreativitet. Denne bog skal du have på din boghylde!
 •  “Liv i forvandling” & “Livet i lyset” – Shakti Gawain – Din sjæl skal have opmærksomhed. Få et nyt liv efter menopausen Her!
 •  “What the doctor may not say about menopause”  &  “pre-menopause” – John Lee – Gode råd du aldrig hører i lægens konsultationsværelse!


Tilmeld dig mit nyhedsbrev

og vær altid på forkant med dit helbred!

Du modtager kun nyhedsbreve et par gange om året med de bedste tips til hvordan homøopati kan hjælpe dig.