Title Image

Findes der et homøopatisk probiotika?

Findes der et homøopatisk probiotika?

 

80% af dit immunforsvar sidder i mave-tarmsystemet

Vores afføring er ikke mere et tabuemne! Mikrobiom er blevet et hot emne omkring middagsbordet, hvor alle taler om tarmbakterier & tarmflora! Vi drikker & spiser alle kefir & anden fermenteret føde, vi indtager fordøjelsesenzymer & foretager endda afføringstransplantationer, så vi kan optimere de hjælpsomme bakterier i kroppen.

I antikkens Grækenland sagde Hippocrates allerede at ”sygdom har rod i tarmsystemet”. Men først i de senere år, har forskningen & evidens baseret viden slået fast at maven er vores 2. hjerne & bestemmer hvordan du faktisk går rundt & har det. Mave-tarm systemet indeholder mere end 2 kilo bakterier, som styrer dit immunforsvar & bestemmer om du får diabetes, kræft eller om bliver overvægtig. 

Oluf Borbye Pedersen er en af Danmarks førende forskere i DNA-baseret grundforskning i tarmens bakterier. Han er medforfatter til Tarme i topform & forklarer endvidere, at tarmen styrer dine tanker, dine følelser & om du er angst, vred eller depressiv, dine mad præferencer & seksuelle orientering!

Men vidste du at homøopater omkring århundredeskiftet, Dr. Edward Bach & John Paterson allerede havde disse tarmbakterier under lup?! De fandt ud af at balancen i tarmfloraen forstyrres ved sygdom. De isolerede & undersøgte disse bakterier i over 30 år. Deres revolutionerende terapeutiske opdagelser, blev udviklet & afprøvet på tusindvis af patienter. De kaldes i dag ”Bowel Nosoder” (tarm nosoder) & benyttes af mange homøopater verden over.

Bowel Nosoder – den forenklede & korte historie

 

Dr. Edward Bach (1886 – 1936)

De første bowel nosoder blev udviklet af Dr. Edward Bach (1886 – 1936). Vi kender alle hans Bach Blomster Medicin. Men det er faktisk hans forskning & fremstilling af Bach Bowel Nosoder, som Dr. E. Bach er mest kendt for. Disse bowel nosoder er en serie af 7 homøopatiske midler som er fremstillet af menneskets tarmflora. Bowel nosoderne er baseret på tarmbakterier, som indeholder ikke-laktosegærende bakterieflora. Det vil sige de indeholder ikke sygelige produkt af sygdom.

Dr. Bach var en engelsk læge & bakteriolog på Londons Universitets Hospital. Han undersøgte patienters afføring & deres bakterieindhold i tarmene. Han opdagede, at der var flere af den ikke-laktosegærende gramnegative & Coli-typhoid bakterieflora i syge mennesker, sammenlignet med sunder & raske mennesker. Det var starten på hans forskning af tarmbakterier & deres relation til patologi. Når han så et højt antal af specifikke bakterier i en patients afføring, kunne han fortælle hvilken sygdom patienten var indlagt med. Det vil sige at bakterierne var patogene. Eksempelvis hvis patientens afføring indeholdte mange Morgan bakterier, ville Dr. Bach hurtig diagnosticere & sige at patienten led af eksem. (Morgan Bach Nosoden er en stor eksem medicin). I Bachs forsøg på at helbrede sine patienter mod kroniske sygdomme, isolerede han bakterierne & gav den derefter tilbage til patienten i form af en vaccine (en autogen vaccine), som blev fremstillet ud fra de dræbte organismers kulturer.

I 1919 blev Dr. Bach ansat på London’s Homøopatiske Hospital som bakteriolog. Her blev han introduceret til de homøopatiske principper & læste Hahnemanns ”Organon”. Sammen med Dr. Wheeler producerede de sammen, de første homøopatiske bowel nosoder af disse non-laktose fermenterende bakterier & forlod dermed de konventionelle vacciner. Han opnåede at samle 10 års klinisk data fra 500 cases, som viste 95 % forbedringer med brugen af disse bowel nosoder. I 1928 forlod Dr. Bach tarmbakteriernes verden, for herefter at udvikle det vi i dag kender Bach’s blomster medicin.

 

Dr. John Paterson (1890 – 1955)

 

Fra 1929 blev Dr. Bachs arbejde & forskning overtaget af John & Elizabeth Paterson. De var team på Dr. Bachs forsknings laboratorie. Her blev de første opdagelser af tarmbakterierne & deres kliniske indikationer videreudviklet til de homøopatiske principper. Paterson studerede dybere egenskaberne ved tarmfloraen, ved at undersøge mere end 20.000 afføringseksempler. Deres over 20 års forskning resulterede i at de kunne tydeliggjorde tarmbakteriernes opførsel inden for helbred, sygdom og i lægemiddelforsøg. Elizabeth Paterson, der gennemførte dette arbejde ind i slutningen af ​​1950’erne, har givet os værdifulde evidensbaserede retningslinjer for deres anvendelse i klinisk praksis, med følgende konklusioner:

 1. Hvor der er balance, er der ingen sygdomme. Kimen, i dette tilfælde B. Coli i tarmkanalen, udfører en nyttig funktion. Det er ikke-patogent.
 2. Balancen i tarmflora forstyrres ved sygdom. Denne ikke-laktose-fermenterende ikke-patogen tarmflora, B. Coli, gennemgår en bestemt ændring i sygdomstilstande. Enhver ændring i værten, der påvirker tarmslimhinden, forstyrrer balancen. Det følgende er derfor en ændring i B. Colis biokemi, som derefter kan blive patogen. Sygdomstilstanden stammer fra værten, der tvinger bakterierne til at ændre sig selv for at overleve.

 

Hvorfor er Bowel Nosoder interessante?

 

Der findes mange Bowel Nosodes i dag. Nedenstående er de vigtigste men der er udviklet & fremstillet flere i dag. Bowel Nosoderne i kursiv er dem som jeg anvender & har erfaring med:

 1. B.Morgan (Bach)
 2. Morgan pure (Paterson)
 3. Morgan gaertner (Paterson)
 4. Dysentery co. (Bach)
 5. B.Proteus (Bach)
 6. Gartner (Bach)
 7. Sycotic co. (Paterson)
 8. Bacillus No.7 (Paterson)
 9. B.Mutabile (Bach)
 10. B.Feacalis (Bach)
 11. Bacillus No.10 (Paterson)
 12. Cocal co

 

Efter 100 år med kliniske forsøg & erfaringer af tarmbakterier, er disse bowel nosoder blevet en sand juvel i vores Materia Medica.

 

Vi lever i dag i en verden fuld af toksiner, som gør vores tarme irriteret & utætte. Mavetarm sygdomme som IBS, Crohn’s, allergier & ikke mindst flere mentale & følelsesmæssige tilstande som autisme OCD, angst & demensrelaterede sygdomme er derfor stigende. Utæt tarm er også relateret til autoimmune sygdomme som psoriasis, diabetes & autisme.

 

 

” we suspect that gut microbes might alter the levels of neurotransmitter biosynthesis” Dr. Dae Wook Kang

 

Indenfor den Traditionelle Kinesiske Medicin (TKM) er tyktarmen kendt som ”affaldsmanden”. Forstil dig hvad der sker hvis affaldsmændene strejker? Vi ville blive invaderet af parasitter, det vil lugte fælt & hele vores liv ville blive forgiftet & til sidst kollapse. I TKM er maven relateret til lungerne, huden & næsen. Derfor har jeg brugt bowel nosoder til gentagne bronkitis (Morgan Bach), bihulebetændelse (Sycotic Co), tab af lugtesans & allergier. Fordi huden er en af vores store elimineringskanaler har jeg stor succes med bowel nosoder til eksem, specielt til nyfødte. Jeg benytter også bowel nosoder ifm. brug af antibiotika, som kan ændre på tarmfloraen (Morgan Bach) & medfører kronisk candida & træthed & hjernetåge.

I det hele taget bruger jeg på bowel nosoder hvis tynd/tyktarmen, galdeblære & lever er overbelastet pga. toksiner, hvis indikerede middel eller polycrester som Sulphur, Lycopodium elle Arg Nit ikke holder eller virker. Men Bowel Nosoder kan også anvendes som en mave-tarm support for at rense ud i eliminerings kanalerne; tarmene, lungerne & huden & herefter følges op med det indikerede middel.

Bowel Nosoder har stor effekt på angst & depression pga. relationen mellem maven & hjernen via det enteriske nervesystem!

Indenfor TKM er tyktarmen relateret til lungerne & her kan sorg & skuffelser ophobe sig. Derfor er det ikke overraskende at bowel nosoderne har en stor effekt på angst & depression. Ny forskning gjort af Michael D. Gershon, har konkluderet af 95 % af vores kemiske signalstof serotonin (kroppens eget lykkehormon) findes i vores enteriske nervesystem. ENS opfattes derfor som vores anden hjerne.

Tyndtarmen er i TKM relateret til hjertet & kroppens led. Bowel nosoderne kan derfor benyttes ved hjertekar- & i gigtsygdomme. Tyndtarmen er ansvarlig for at absorbere størstedelen af næringsstofferne i din mad. Men hvad sker der hvis affaldsstofferne ikke kan udskilles til tyktarmen & i stedet passere gennem tarmvæggen & skaber utætte tarme?

Alle homøopater kender det faktum, at hvis vi undertrykker eksem på huden, vil sygdommen gå til dybere liggende organer som lungerne og astma udvikles. Derfor ser vi en forværring af eksem hvis vi behandler astma patienter. Det er måden hvor på kroppen healer. På samme måde ser vi i den nye forskning at hvis du undertrykker ledsmerter, kan det medføre forhøjet blodtryk & hjerteproblemer. Sår på ben kan eksempelvis skyldes dårligt blodomløb & forhøjet blodtryk.

Nedenfor har jeg beskrevet kort de bowel nosoder som jeg har anvendt & har klinisk erfaring med:

Morgan Bach anvendes til eksem som er forårsaget af forstoppelse:

 1. Forstoppelse som er forårsaget af toksiner i tarmene
 2. Påvirker & støtter alle organer i fordøjelseskanalen; galdeblære, leveren, tyndtarm & tyktarmen, selv bugspytkirtlen
 3. Er yderst effektiv til eksem, især eksem hos spædbørn. Ved at styrke tarmsystemet, styrker vi også  huden, som er et af vores store elimineringskanaler. Mange eksem patienter er blevet behandlet med binyrebakhormon, så ved at starte op med Morgan Bach undgås forværringer når kroppen eliminere giftstoffer & medicinrester
 4. Behandling med Morgan skal nogle gange opfølges med en konstitutionel medicin, som eksempelvis Sulphur eller Calc Carb

Morgan pure (Paterson) anvendes til gentagne lungeinfektioner som bronkitis & lungebetændelser:

Bruges i tilfælde af at andre midler ikke virker & holder, som eksempelvis Sulphur, Calc Carb, Graphites

Dysentery co. (Bach) anvendes til alle former for mave-tarm problematikker:

 1. Colitis Ulcerosa, Crohn’s, IBS
 2. Akne & roseacea – hvis årsagen skyldes vaskulære sygdomme i kredsløbet, diabetes eller demens
 3. Dysco er sammen med Proteus 2 gode midler for børn med autisme
 4. Angst & kan benyttes ved nedtrapning af medicin, herunder benzodiazepin
 5. Angst er dermed relateret til midlerne Arg Nit & Arsenicum

B.Proteus (Bach) – mentale lidelser relateret til traumer:

 1. Stor PTSD middel hvor kroppen har været underlagt lang tids stress & traume; hvis du har levet i krigszoner, arbejder indenfor politiet, fængselsfanger, gennemgår lange retssager
 2. Børn som lever med forældres skænderier & som udvikler raserianfald
 3. Ménière & tinnitus
 4. Depression & angst & dermed relateret til Nat Mur

Gartner (Bach) – midlet for fødevareintolerancer & allergier

 1. Hvis midlet passer til de symptomer som allergi patienten har, men kan også skyldes vacciner
 2. Ofte relateret til Silica børn hvor du ser at barnet er magert, kan ikke fordøje sin mad & som har ufordøjede partikler i sin afføring
 3. Cøliaki & glutenintolerancer & allergi. Skal altid følges op med konstitutionel middel, fordi Cøliaki da sygdommen er dybereliggende

 

Sycotic co. (Paterson) – Relateret til Thuja & Medorrhinum

 1. Lidelser i alle slags led hofter, knæ, håndled, skuldre & nakken
 2. Du ser hævelser & gigt i led
 3. Du ser stivhed & smerter i led
 4. Du ser urinvejssygdomme, manglende graviditet, endometriose, fibromyalgi
 5. Jeg har brugt midlet til kronisk bihulebetændelse sammen med Medorrhinum & Thuja

 

Bacillus No.7 (Paterson)

 1. Anvendes ved lavt stofskifte – skjoldbruskkirtel problemer starter ofte i en utæt tarm
 2. Lactose intolerance

 

Hvis ingen andre homøopatiske polycrest virker, så kan Bowel Nosoder få skub i din healing!

 

Ligesom andre homøopatiske midler har alle bowel nosoder typiske karakteristika i deres sygdomsbillede.

Spændinger:

 1. Vi ser typisk spændinger i nervesystemet, som er overstimuleret. Man kan ikke slappe helt af. Det medfører til udmattelse, men kan ikke sove.
 2. Muskelsmerter i skuldre & nakken. Patienter vil have tendens til at strække sin krop eller masserer deres ømme punkter
 3. Når vi taler om Bowel Nosoder må vi også tale om maden vi spiser. Disse patienter elsker smør, æg & søde sager, som de ofte forværres af. Eller måske har en aversion mod. Nogle kan også have trang til vineddike.
 4. På det mentale & følelsesmæssige plan ses en form for antagonisme mod sig selv, mod andre & i søskende konflikter. Det er ofte svært at tage beslutninger, som forværrer spændingen i sindet.

 

Problemer med ambitioner – succes & fiasko:

 1. Proteus har de samme ambitioner & drive som Nux Vomica har. Begge midler har brug for at yde deres bedste.
 2. Dys-co fiasko – Her kommer frygten fordi man ikke kan nå ens ambition. Her ser vi relationen til Lycopodium og frygten for at fejle.
 3. Morgan er ligeglade, de er pessimistiske & har den holdning at andre alligevel vil få eller tage deres job.
 4. Sycotic Co har et ønske om at nå deres ambitioner så andre kan se at de kan noget
 5. Gaertner har ikke mulighed for at opnå deres mål & ambitioner, fordi de har en kort opmærksomhed. De er mentalt skarpe, men kan ikke koncentrere sig.

 

Fascination af mave-tarm systemets & afføringen:

 1. Patienten har en overdreven interesse i deres daglige toilet besøg & vaner. De giver gladelig meget detaljeret information af afføringen; farve & konsistens.
 2. De frygter sygdom i mave-tarmsystemet
 3. Bowel nosode patienter bander ofte & bruger ord som relateres til mavetarm systemets funktion. ”Det hele er noget lort”!

Bowel Nosoder i fremtiden!

Min erfaring med brug af bowel nosoder er stadig begrænset, men ”min mavefornemmelse siger mig” at jeg vil komme til at bruge disse midler meget mere i fremtiden & at de bliver et vigtigt healing redskab i behandlingen af kroniske sygdomme. Da mave-tarmkanalen betragtes som en af ​​de største immunorganer i kroppen, kan enhver forstyrrelse i tarmfloraen betyde en forskel mellem helbred og sygdom hos et individ. Som vi er klar over, er sygdomme grundlæggende resultatet af en dyb forstyrrelse hos individet, snarere end mikroorganismernes skyld. Denne påstand bekræftes også af Patersons eksperiment med bowel nosoderne.

Fordi jeg beskæftiger mig meget med insulinresistens & diabetes er jeg også meget interesseret i hvordan jeg kan bruge nosoderne på diabetes spektret for at undgå Alzhiemers & andre demenssygdomme. Ny forskning indenfor Alzheimers har nemlig vist at E.Coli bakterien producerer amyloid proteiner, som ligner det amyloid plaque, som patienter med Alzheimers udvikler i deres hjernevæv.

E.Coli nosoden Colibacillinum kan også anvendes til gentagne urinvejsinfektioner hvor Causticum eller andre urinvejsmidler ikke virker & hvis symptom billedet passer patienten.

Selv om bowel nosoder blev opdaget længe før indførelsen af penicillin, er jeg overbevidst om at de vil få opblomstringstid pga. overforbrug af antibiotika & udvikling af resistente bakterier, vacciner, & toksiner i vores miljø. Alle disse faktorer har en tydelig negativ påvirkning på vores mave-tarm system, fordi vores kroppe viser overbelastningstilstande, som IBS, Crohns, eksem, allergier & åndedrætsproblemer som astma. Så jeg anvender ikke kun bowel nosoderne til at afgifte fordøjelsessystemet, men også for at styrke immunforsvaret & ikke mindst til brug for at afbalancere sindet, så angst & depression kan reduceres.

De gode, de onde & de grusomme bakterier vil kunne støttes af Bowel Nosoderne!

 

Bowel Nosoder er ikke en probiotika, fordi bakterierne er udviklet efter homøopatiske principper. Men de kan anvendes med stor succes til at genoprette & gøre mave-tarmflora mere robust hos patienter med kroniske sygdomme! Vi er mere bakterier end celler & vores tarmsystem er et vigtigt økosystem for både vores følelsesmæssige som fysiske velbefindende. De vil ”heale & seale” mave-tarm systemet & dermed undgår vi utætte tarme & mange kroniske sygdomme & autoimmun sygdomme.

 

Kilder:

 

Hvis du har lyst til at lære mere om bowel nosoder så kan jeg varmt anbefale min tidligere lære fra CHE London  ”The queen of Bowel Nosodes” Hilery Dorrians online kursus i Bowel Nosodes: https://www.cheonline.co.uk/bowel-nosodes

 

Bøger om Bowel Nosoder:

 1. John SAXONS BOWEL NOSODES
 2. Anthony Bickley- Bowel Nosode Materia Medica
 3. Louis Klein MIASMS & NOSODES
 4. Dr. Jensens Guide to a better bowel

Elizabeth Paterson, 1963 A Survey of the Nosodes – Br. Hom. J. vol.49, pp.161-­-186 (B/Jain pamphlet, $2-­ & reprinted in British Homeopathic Journal vol.77, April 1988, pp.91-­-107

Tarmens nosoder, S. Praveen Kumar

Tarmnosoder:The Bowel Nosodes – a group of neglected remedies, de Ai-ling Makewell,

Whole Health Now: Understanding & the use of bowel nosodes : http://www.wholehealthnow.com/courses/bowel-nosodes.html

 

Evidensbaseret forskning & læsning:

Tarme i topform Oluf Borbye Pedersen

Tarme med charme Giulia Enders

Dr.med, Ph.d. og mave-tarmspecialist Dennis Raahave. Af hans ph.d.-afhandling i 2014 fremgik det, at en million danskere døjer med maven og tarmfunktionen.

Behandling af irritabel tarmsyndrom  Klinisk diætist Mia Schomacker er aktuel med bogen

 

Research in autism and other fields in brain and NS

Dr Andrew wakefield found strange of measles both in brain and preyers pataches in autistic kids

Ubalancer i mavetarm flora kan medføre til alzheimers, depression & Skizofreni

 

 

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

og vær altid på forkant med dit helbred!

Du modtager kun nyhedsbreve et par gange om året med de bedste tips til hvordan homøopati kan hjælpe dig.