Title Image

Luft i maven & pinlige prutter? Homøopatien kan være din redning!

Luft i maven & pinlige prutter? Homøopatien kan være din redning!

80% af vores immunsystem sidder i mavetarm systemet! Hvordan ved du om dit indre økosystem fungerer optimalt?

Hvis du har meget luft i maven & har ildelugtende prutter hver gang du spiser, så er dit indre økosystem ude af balance. Dette gælder i sær hvis du lider af forstoppelse & diarre, mave kramper eller sure opstød!

Vi kender alle til pinlige episoder med ildelugtende & højlydt gas fra tarmene. Luft i maven & oppustethed kan give smerter & meget ubehag. Her har du 3 effektive homøopatiske midler som din mave & tarm flora vil elske:

Carbo Veg – Trækullet som genopliver dig!

Meget luft i den øverste del af maven. Du har stærke smerter & bøvser.

Apotekets store “bøvse & luft i maven” middel. Du får det altid bedre ved at få luften ud, både gennem endetarmen & gennem munden med en stor prut eller bøvs!

Du har sure opstød fordi du har overspist & drukket for meget. Carbo Veg er sammen med midlet Nux Vomica et af apotekets store tømmermænds medicin. Midlet kan også bruges hvis du har spist fordærvet kød. Du har lyst til drikke alt med brus (95% af Carbo Veg indeholder kulstof).

Du elsker alle de fødevarer som du ikke har godt af, du drikker for meget kaffe & spiser for meget syrekost som salt & sødt. Din fordøjelse går i stå, som forårsager ophobning af luft i tarmene. Du føler dig tung, har kvalme, er meget træt, bleg & på nippet til at kollapse.

Særlige kendetegn for valget af Carbo Veg er:

 • Er meget oppustet i øverste del af maven – over navlen. (Lycopodium er oppustet i nederste del af maven & China i hele maven)
 • Udvikler ekstrem meget tarmluft som gør ondt helt omme i ryggen
 • Bøvser meget, som hjælper lidt på din luft i maven
 • Er træt og udmattet med blå læber & kold over det hele
 • Du har brug for frisk luft. Åbner vinduet eller går udenfor for at få det bedre
 • Har svært ved at trække vejret, har åndenød med kolde åndedrag
 • Kaldes kropsgenopliver. Du ligger livløs på gulvet, gisper efter vejret &  kan ikke røre dig fordi du har fået meget mad & drikke!
 • Tænk på Carbo Veg hvis du har fået kulilteforgiftning! Derfor kaldt den homøopatiske iltmaske

Vidste du!

I homøopatien forsøges altid at finde årsagen til din luft i maven. Hvis du bliver oppustet i den øverste del af maven når du spiser, efterfulgt af træthed kan det skyldes manglende mavesyre eller at du mangler specifikke enzymer så du ikke er i stand til at nedbryde den mad du spiser. Du kan tage enzymer når du spiser eller forøge din mavesyre ved at drikke citron med vand hver morgen eller en teskefuld æblecider eddike i vand før hvert måltid.

Lycopodium – Apotekets grovæder med blodsukker ubalancer

Stor lever & galdemiddel. Du har mange fordøjelsesproblemer med luft i den nederste del af maven!

Du bliver meget hurtig mæt & oppustet med det samme når du spiser (Nux Vomica 1 time efter), for at blive sulten igen ½ time efter. Du kan også vågne midt om natten med stor sult. Sikre tegn på blodsukker ubalancer. Du kan ikke fordøje maden som ligger og fermenterer I tarmene, som rumler meget. Du lider derfor at højtlydende prutter, oppustet mave i den nedre del af maven og smerter.

Du har ofte hovedpine, hikker eller har sure opstød som kan brænde i flere timer efter du har spist. Lycopodium er midlet til dig som ikke spiser rigtigt & som overspiser. Derfor også et effektivt middel ved Bulimi. Midlet bruges effektivt ved mange mavetarm lidelser som IBS, fødevare & gluten allergi, utæt tarm & hvis du ikke er i stand til absorbere næring fra maden du spiser.

Du bliver oppustet & danner luft når du spiser løg, kål, bønner, østers, hvidløg & har stor trang til sødt. Du kan absolut ikke spise kold mad, og indtager kun varm mad & drikke. Dine symptomer er hovedsageligt i højre side (lever siden), men kan i kroniske tilstande bevæge sig fra højre til venstre side. Du har det værst mellem kl. 16 -20 og er meget træt, især efter du spiser. Men kan føle dig vågen igen senere på aften når du skal i seng. Det er midlet hvis du er forstoppet især hvis du rejser.

Du bliver ”hangry” dvs.  Irriteret hvis du ikke spiser, faster eller springer et måltid over og glider af insulinresistens, diabetes 2, nyre eller galdesten eller eller lever sygdomme.

De typiske kendetegn for valget af Lycopodium:

 • Du får altid  oppustet mave (nederste del af maven) efter du spiser. Ser ud som om du er gravid i 5. måned
 • Dine fordøjelsesproblemer er værst mellem kl. 16 -20
 • Sure opstød som sætter sig i svælget & brænder i flere timer
 • Du har en umættelig appetit & kan stå op om natten for at spise, fordi du har blodsukker problemer eller du bliver hurtig mæt for at blive sulten igen efter 1/2 time. Tydelig insulinresistens symptom.
 • Foretrækker varmt mad. Hader kolde salater & rawfood
 • Du har en uimodståelig lyst til søde sager & elsker slik
 • Læs mere om Lycopodium midlet her.

Vidste du!

Hvis din nederste del af maven svulmer op efter du har spise kulhydrater, grønsager & stivelse kan det skyldes SIBO eller fødevarer allergi. Sørg for at få den rigtige diagnose hvis dine symptomer fortsætter.

Kig på dine spisevaner: Hvis du ingen appetit har eller du spiser uregelmæssigt, så skal problemerne adresseres længere nede i tarmene og testes for inflammation. Hvis dine prutter lugter fælt, så er din lever på overarbejde. Læs mere om de homøopatiske lever organ midler her.

China Officinalis – Hele maven er oppustet & du er udmattet

Hvis du har kuldegysninger og ikke kan komme af med tarmluften, så tænk på China.

China er et af de store lever midler, som er indikeret hvis hele din mave er oppustet & hvis du ikke får det bedre af at bøvse & slå en prut! Midlet er i sær indikeret hvis du aldrig er kommet dig over malaria. Læs mere om Hahnemanns China her.

Chinas særlige kendetegn:

 • Alt hvad du spiser smager bittert!
 • Du forværres hver gang du spiser & har samtidig tinnitus & en ringen for ørerne
 • Du er meget svag p.g.a. at du har tabt væske & er blevet dehydreret. Tænk på China ved diarre, feber, blødninger, selv hvis du har ammet for meget!
 • Dine mavesymptomer kommer i perioder; hver dag, hver uge, hver 14. dag eller hver måned
 • Meget sensitiv over for smerter, træk & lyde, selv ved berøring forværres du
 • Du er oppustet i hele maven omkring solar plexus efter du spiser & du bliver ikke bedre af at slippe en vind eller bøvse
 • Din lever, milt, bugspytkirtel & galdeblære er påvirket. Du oplever galde kolik efter du har spist og får det bedre ved at bukke dig forover
 • China er midlet hvis du bliver syg efter din galdeblære bliver fjernet eller hvis du får meget luft i maven efter en mave-tarm operation
 • China kan benyttes hvis du har madforgiftninger eller hvis du har drukket vand med bakterier, spist fordærvet frugt, kød eller fisk
 • Du har en bitter smag I munden & nevøs mave med bitterhed. Selv vandet smager bittert
 • Du er meget kold & kan have feber, du ryster over hele kroppen & dine tænder kan klapre så kold er du

Kilder:

 1. Phatak’s Materia Medica
 2. Robin Murphy’s Homeopathic Remedy Guide
 3. Ainsworths Remedy Prescriber