Title Image

PCOS er ikke kun en sygdom i æggestokkene!

PCOS er ikke kun en sygdom i æggestokkene!

PCOS er komplekst & rammer hele kvindens krop!

PCOS (Polycystisk Ovarie Syndrom) diagnoserne er stærkt stigende. I dag får omkring 20 % af alle fødedygtige kvinder diagnosen & mange ved endnu ikke at de har syndromet (50%). PCOS er vigtig at tale om, fordi det er en del af insulinresistens & diabetes spekteret og dermed den stille dræber. Hvis PCOS ikke diagnosticeres & behandles kan det medføre til mange seriøse sygdomme, som diabetes, livmoder cancer, søvnapnø, forhøjet blodtryk & hjerte-kar sygdomme, demens & alzheimers!

“Classically, we thought of PCOS primarily as an infertility disorder or a cosmetic annoyance, but we now know that it’s also a metabolic disorder and a serious long-term health concern!” – John Nestler Virginia Commonwealth University

Mange tror at PCOS er en sygdom i æggestokkene. Men det er hormonerne som er problemet og æggestokkene er ofrene! PCOS er en samling af flere komplekse symptomer, både fysisk & psykisk. Fordi homøopatiens tilgang til PCOS er holistisk, kan den homøopatiske behandling være effektiv. Homøopati undertrykker ikke, som metformin & P-piller gør. Homøopatien tager udgangspunkt i hvor du er med din PCOS: Har du ikke fået en diagnose & usikker om du har PCOS? Har du fået stillet diagnosen, har prøvet alt, men stadig ikke føler dig helt ovenpå? Kan du ikke tåle din Metformin eller P-piller? Så skal du læse eller lytte med nedenfor! Måske finder du dine svar i homøopatien?!

Lad homøopatien behandle dig som et helt menneske & den kvinde du er!

PCOS er cyster på æggestokkene, samt en samling af mange andre hormonelle ubalancer som manglende ægløsning, uregelmæssige menstruationer & forhøjede mandlige hormoner.  Den underliggende årsag er for det meste insulinresistens (40% af diagnoserne). Men også binyre ubalancer, inflammation, fordøjelsesproblemer & p-piller kan være årsagen. De hormonelle ubalancer medfører mange symptomer som overvægt, skægvækst, akne, barnløshed, træthed, depression, humørsvingninger & stofskifte dysfunktion.

Har du mange hormonelle ubalancer eller har du mistanke om at du har PCOS kan du lytte mere til de symptomer som du ofte har med PCOS! Eller læse videre nedenfor:

Resoubos Sofa Snak: PCOS & de mange symptomer!

 1. Manglende ægløsning, menstruationer eller styrtblødninger (østrogen dominans), pletblødninger & lange cyklusser
 2. Hud problemer som skyldes overproduktion af mandlige hormoner:
  1. Akne (kan også skyldes lav mavesyre produktion)
  2. Skin tags (små stilkede tumors på huden)
  3. Pigmentændringer (aconthosis nigrans)
 3. Hirtusime (øget skægvækst), tab af håret eller tyndt hår (øget testosteron)
 4. Gentagne bylder, svampeinfektioner & cellulitis. Kan være tidlige tegn på diabetes & åreforkalkning, som medfører at du bliver mere modtagelig over for infektioner & bakterier
 5. Træthed & lav libido
 6. Fertilitets problemer og gentagne aborter i 1. trimester
 7. Ændringer i appetit, manglende mæthedsfornemmelse
 8. Stor sukkertrang p.g.a. blodsukker ubalancer.
 9. Fedt på maven & fedme, svært ved at tabe sig (tegn på insulinresistens & inflammation)
 10. Fedt på organer (fedtlever)
 11. Hovedpine & migræne
 12. Unormal svedproduktion & hedeture
 13. Led smerter  

PCOS er ikke kun en hormonel ubalance men også en metabolisk syndrom hvor hypofysen & hele det endokrine system er påvirket. Mange kvinder oplever derfor også mange psykiske lidelser:

Mentale & følelsesmæssige PCOS symptomer:

 1. Humørsvingninger som påvirker forhold til familien, venner & arbejdskollegaer
 2. Stor træthed & ingen overskud
 3. Hjernetåge, forvirring & uklar koncentration
 4. Humørsvingninger som påvirker forhold til familien, venner & arbejdskollegaer
 5. Stor træthed & ingen overskud
 6. Hjernetåge, forvirring & uklar koncentration

Diagnosen PCOS – Hvordan ved du o du har PCOS?

Har du problemer med at bliver gravid, har du gentagne aborter, manglende ægløsning & eller menstruationer? Skægvækst? Gå til lægen & bliv checket for PCOS!

Er du kvinden som ikke kan tabe sig & har uregelmæssige menstruationer? Du kan have PCOS!  

PCOS diagnosen stilles ud fra en klinisk analyse hvor der samtidig bliver udelukket andre underliggende sygdomme i det endokrine system. Derfor skal du gå til læge & få de nødvendige fysiske undersøgelser, samt blod- & urinprøver. PCOS diagnosticeres ud fra Rotterdam kriterierne:

 1. Manglende ægløsning & uregelmæssige menstruationer
 2. Forhøjet mandlige hormoner som testosteron (androgener)
 3. min. 12 cyster på æggestokkene v.h.a. ultralyds scanning

Resoubos Sofa Snak: Få Rotterdam Kriterierne her!

Hvorfor homøopati til behandling af PCOS?

Homøopatiens primære behandlingsfilosofi er at finde ÅRSAGEN! PCOS er komplekst & årsagerne kan være mange: Genetisk, insulinresistens, inflammation, Post-Pill-Syndrom eller binyre problemer. Årsagen er vigtig i.f.t. den homøopatiske behandling & optimal bedring

Man kan være arvelig disponeret for at udvikle insulinfølsomhed & PCOS. Man ved at cirka 50% af de kvinder som får PCOS er genetisk bestemt. Men det betyder ikke nødvendigvis at du vil udvikle PCOS, for det afhænger af din livsstil. Mange PCOS kvinder oplever at de skal arbejde lidt mere for at stabiliserer sit blodsukker og dermed at skabe hormonel & metabolisk balance, når deres mødre også har en PCOS diagnose!

“If someone wishes for good health, one must first ask oneself, if he is ready to do away with the reasons for his illness. Only then is it possible to help him.” – Hippocrates

Den homøopatiske behandling afhænger af dig: Hvor er du med din PCOS? Hvad du har behov for & hvad der begrænser dig? Homøopatien kan behandle dig på 3 forskellige planer:

 1. Støtte organer (ovarier) så du kan få regelmæssig ægløsning & menses.
 2. Er det overvægt, sukkertrang, skægvækst eller angst som er din begrænsning, så vil en konstitutionel behandling være effektiv.
 3. Hvis der er diabetes, PCOS & hjertekar sygdomme i arvemassen, skal vi arbejde vi arbejde med miasmatiske midler. Så der er mange homøopatiske værktøjer som kan tages i brug!

Resoubo Sofa Snak: Homøopatien behandler hele kvinden på 3 niveauer & finder årsagen!

Hvad kan homøopatien gøre for dig med en PCOS diagnose? Få dine svar her!

Årsagen & de 5 typer PCOS Kvinder!

Homøopatien forsøger altid at finde årsagen til din lidelse & hvis du har PCOS er det vigtigt at få dette afklaret. Du behøver nemlig ikke at have PCOS, selvom du ikke har ægløsning eller har cyster på æggestokkene! Der kan være mange andre dybereliggende årsager til din manglende ægløsning. PCOS anses som en kompleksitet af symptomer & der kan være mange aspekter involveret. Nedenfor beskrives de 5 PCOS typer & deres underliggende årsag.

Type 1 – PCOS & Insulinresistens  

40% af alle PCOS kvinder får diagnosen p.g.a. insulinresistens. Derfor anses den for den klassiske PCOS type og den mest almindelige. Hvis man har sukkersyge i familien, kan man faktisk være arveligt disponeret for at udvikle nedsat insulinfølsomhed og PCOS. Men insulinresistens en livsstilssygdom, som kan vendes, så du ikke udvikler PCOS eller i værste tilfælde diabetes 2.

Insulinresistens skyldes ofte inflammation & dårlig insulin signalering. Når du er insulinresistens, vil dine celler ikke kunne opfange signaler fra din hjerne & kirtler fordi de er belagt med sukker. Cellerne bliver udbrændte & kommunikationen mellem din hjerne, hormoner, organer & celler bryder sammen. Æggestokkene stopper med de månedlige ægløsninger & i stedet produceres der for meget testosteron.

Det høje insulin niveau i blodet forhindre æggestokkene i at kunne fungere optimalt. Æggenes udvikling går i stå & ender i stedet som små klynger af væskefyldte blærer på en eller begge æggestokke. De bliver aldrig modne og derfor opstår de typisk problemer med sjældne eller ingen ægløsninger og deraf uregelmæssige menstruationer & fertilitetsproblemer. Forhøjet insulin niveauer stimulerer også dine æggestokke til at producere mere testosteron, hvilket er en væsentlig årsag til din PCOS.

De høje mandlige hormoner i blodet bevirker, at cellerne omkring maven oplagrer energi som fedt. Det er derfor PCOS kvinder har æblefacon. Overvægt kan derfor forværre dine PCOS symptomer, da fedt omkring maven er mere biologisk aktivt end fedt på lårene (pærefacon). Fedtcellerne omkring maven øger din insulinresistens. Fedtceller producerer mere østrogen, som skaber ubalance i din ægløsning & kuk i hormonerne.

Insulinresistens ælder desuden alle dine celler hurtigere i kroppen & gør dig mere modtagelig over for inflammation, blodpropper & vægtøgning! Så i første omgang skal blodsukkeret stabiliseres & din trang til sukker skal elimineres.

Homøopatien ser endokrine lidelser & insulinresistens som en forstyrret vitalkraft, hvor hele kroppen & mennesket er i ubalance & dermed viser et spektrum af symptomer. Kendskab til hvordan din krop fungere & hvilken tegn den viser dig er derfor vigtig, specielt dine symptomer omkring din menstruationscyklus. Dine unikke symptomer er homøopatens vejvisere til valget af den skræddersyede homøopatiske medicin.

Type 2 – Post Pill Syndrom

Mange ved ikke at de har PCOS, før de stopper p-pillerne og prøver at blive gravide. Det skyldes, at p-pillerne sætter kvindens eget hormonsystem på pause, så der ikke kommer ægløsning. P-pillerne maskerer altså dine PCOS symptomer!

Vi ved at P-piller undertrykker ægløsning & stopper kommunikationen mellem hypofysen & æggestokkene. Derfor kan mange kvinder opleve at de midlertidig får PCOS efter stop af P-piller. Der kan gå op til 1 år inden denne hormonelle kommunikation mellem kirtlerne & æggestokkene genoprettes. Mange vil også opleve at de desværre ikke får menstruation & ægløsning igen. Sørg for at få den rigtige PCOS diagnose, fordi Post Pill PCOS er ikke en ægte PCOS!

Her går den homøopatiske behandling ud på at rense medicin laget ud af kroppen. P-piller kan have mange bivirkninger & kan i værste tilfælde kan være en af årsagerne til insulinresistens.

Bivirkninger af Metformin & P-piller er B12 & andre B vitamin mangler & fordøjelses problemer som diarre & forstoppelse, oppustethed & luft.

P-pillen kan endvidere forhindre optimal galdeblære funktion. Galdeblæren producerer galdesalte som hjælper fordøjelse af fedt, som kan medføre til kvalme & fordøjelsesproblemer. P-piller nedbryder produktionen af B6 vitaminer. B6 medvirker bl.a. til at regulere din menstruationscyklus.

“The person who takes medicine must recover twice, once from the disease , and once from the medicine.”  ― William Osler

Din menstruations cyklus før du begyndte på P-piller er vigtig at få afklaret. Var dine menstruationer regelmæssige før indtagelse af P-piller? Hvis de var, er sandsynligheden for at du har en ægte PCOS lille. I stedet har du sikkert Post P-Pille syndromet.

Måske startede du på P-piller i sin tid, fordi du have akne. Nu har du sikkert forhøjede LH niveauer og høj-normal prolaktin produktion.

Fokus er at få gang I din ægløsning & menstruation. Her vil dine æggestokke, cyklus & hele hormonsystemet være under lup. Der gives organterapi med specifikke nosoder som eks. Folliculinum som stimulerer ægløsning & menstruation & konstitutionel medicin, som eks. Sepia, Lachesis eller Pulsatilla, som er de typiske hormon typer som balancerer hele hormonsystemet. Medicin laget skal udrenses med lever støtte eller organ terapi.

” A typical keynote of Sepia is “has never been well since pregnancy, miscarriage, menopause, starting menses, contraceptive pill. A major hormone remedy!” – Ingefluer, Fertility Homeopath

Type 3 – Inflammation & PCOS

Inflammation (lipotoxicity) kan være en anden årsag til din PCOS. Ved kronisk inflammation, er dit immunforsvar aldrig slukket. Det vil altid være tændt på ”attack mode”! Inflammation skal derfor undgås, fordi det skader alle dine celler i kroppen. Som PCOS kvinde eller diabetes patient oplever du sikkert at du ofte bliver syg & når du bliver syg er det mere alvorligt. Det er fordi du er mere modtagelig overfor virus & bakterier.

Inflammation kan skyldes giftstoffer & toksiner i miljøet, hjemmet & på job som påvirker vores hormoner. Mange PCOS kvinder er særlig sensitive overfor hormon forstyrrende kemikalier som i dag findes over alt i kosmetik, personlig pleje, rengøringsprodukter, drikkevand, selv i den kemiske medicin vi tager. En kost med mange kulhydrater, sukker & færdigretter indeholder mange pesticider & kemikalier, kan også forværre dine PCOS. Selv fødevarer som gluten & A1 Casein som findes i mælkeprodukter, kan skabe inflammation. Disse faktorer kan forårsage en utæt tarm &  skabe en immunforsvars reaktion i kroppen, som allergi eller autoimmun sygdom, som forværrer din PCOS.

Infektioner & virus, som Epstein Barr (Mononukleose) eller herpes eller candida er ofte oversete årsager & alle vil skabe inflammation i din krop. Underliggende infektioner skal adresseres før eller siden for at opnå optimal sundhed & bedring.

Hvis du har inflammation i kroppen betyder det at dine endokrine kirtler som skjoldbruskkirtlen, æggestokkene, binyrerne & hypofysen ikke er i stand til at producerer & opretholde optimale hormoner. PCOS kvinder har derfor ikke optimal ægløsning, fordi toksiner forstyrrer hormon receptorerne på cellerne & stimulerer binyrer til at producerer for mange mandlige hormoner. Inflammation ødelægger endvidere din æg kvalitet & forhindre dine æg follikler at modnes & normal ægløsning vil ikke kunne finde sted.

Kan dette være dig? Tegn på inflammation i kroppen!

De 3 største symptomer på insulinresistens & inflammation er en lille muffin på maven, træthed & koncentrationsbesvær!

Overvægt & fedt på maven kan skyldes inflammation i blodårerne. Kroppen skriger ”vi skal have fedtet ud af blodet, for at undgå hjertestop!”. Fedtceller lagres i stedet for på maven, taljen, muskler og lever. Altså inflammation på celleniveau. Dine celler har receptorer som modtager & kommunikerer med dine hormoner. Når dine celler er betændte bliver de døve og kan ikke opfange signaler fra hjernen og kirtlerne. Cellerne bliver simpelthen udbrændte og kommunikationen mellem din hjerne, dine hormoner, organer, muskler & dine celler bryder ned!

På trods af god kost & motion tager du på. Du har hormonel ubalancer som insulinresistens eller inflammation i kroppen.

Får du mærker af dine sokker når du tager dem af? Eller har du mærker rundt omkring din mave når du tager bukserne af? Så har du helt sikkert inflammation i kroppen.

Du har sikkert andre symptomer som tyder på at dit immunforsvar er overbelastet; allergi, gentagne infektioner, hovedpine, ledsmerter & hud udslet.

Inflammations markørerne i dine blodprøver viser mangel på vitamin D & forhøjede CRP tal, forhøjede skjoldbruskkirtel antistoffer (TPO) Hashimoto & gluten antistoffer. Du har sikkert forhøjede DHEA eller forhøjede sukkerniveauer; HA1C, fastende glukose & insulin eller forhøjede LDL kolesterol markører.

Type 4 – Skjulte Årsager til PCOS

Denne gruppe PCOS kvinder har ikke de klassiske tegn på PCOS (akne, uregelmæssige menstruationer, skægvækst & overvægt) og der er ofte ingen underliggende årsager som insulinresistens, inflammation eller post P-pille syndrom.  

Her vil din homøopat forsøge at grave lidt dybere og finde andre skjulte årsager:

For meget soja. Mange bruger soja som alternativ til mælkeprodukter. Men soja indeholder plante østrogen, som opfører sig som østrogener i din krop. Hvis du spiser for meget, forvirrer du din krop som tror at du har fået nok østrogen. Dit hormonsystem vil derfor signalerer din hjerne om at nedsætte østrogen produktionen & dermed også LH hormonet. Denne proces vil i sidste ende lukke ned for din ægløsning. Så PCOS kvinder pas på med Soja forbruget!

Skjoldbruskkirtel & stofskifte ubalancer. Få altid dit stofskifte checket, især hvis du er barnløs, har svært ved at tabe dig, har kolde hænder & fødder, tørt hår & stor træthed. Dine æggestokke har brug for T3 hormonet triiodthyronin.

Vitaminmangel. Hvis du spiser vegetarisk kan du have zink mangel. Dine æggestokke har brug for zink! Vitamin D mangel, især hvis du har højt fastende blodsukker! Hvis du tager Metformin vil du højt sandsynlig have vitamin B mangel, specielt B12!

Spiseforstyrrelse & manglende ernæring. Du mister din menstruation p.g.a. for lidt kulhydrat i din kost & risiko for at udvikle Hypothalamus Amonerré (HA). I disse tilfælde kan du blive fejl diagnosticeret som “Lean PCOS”. Den bedste måde at teste om du er HA eller har PCOS er at måle din Lutropin (LH) sammenlignet med FSH niveauer på dag 3 i din cyklus. LH vil være forhøjet hvis du har PCOS og lav ved HA. Hvis du ingen menstruation har, så tages blodprøven på en hvilken som helst dag.

Hvis du genetisk er prædisponeret til at udvikle PCOS, kan du nemt svinge fra PCOS til HA.

Endometriose. Hvis du har voldsomme & mange menstruationssmerter, kan det det være endometriose.

Type 5 – Adrenal Stress PCOS

Stress gør os syge & er ofte de skjulte årsager til at du ikke healer & bliver bedre. Stress kan være mange ting. Fysisk stress som infektioner, kemisk medicin som penicillin, toksiner i miljø & fødevarer, men også mental & følelsesmæssig stress påvirker dit immunforsvar & nervesystem, så du ikke healer. Stress er ofte det sidste som vi ønsker at adressere & kigge på.

Stress har stor betydning for dannelsen af dine kønshormoner. Stressreduktion bør derfor være et vigtigt fokuspunkt i hormon afbalancerings processen af din fertilitet & PCOS.

“10 deep breathing every hour during the day, resets you into the parasympathetic nervoussystem! Your body can only heal in this state. Stress kills you”! – Dr. Herbert Benson – The stress respons

Det høje stress niveau øger insulin mængden i dit blod, som stimulerer dine binyrer til at producere for mange mandlige hormoner, som testosteron (Hyperandrogenisme). Mandlige hormoner nedsætter følsomheden over for insulin & svækket glukosetolerance& kulhydrat stofskiftet, som i sidste ende kan med udviklingen af ​​type 2 diabetes.

Ved hyperandrogenisme opleves ofte hårtab på issen af hovedet, som normalt ses i mænd, øget skægvækst & anormal hårvækst på resten af kroppen & akne.

Hyperandrogeni hos kvinder forårsager øget sekretion af luteiniserende hormon i hypofysen, hvilket blokerer frigivelsen af ​​follikel stimulerende hormon og østradiol. Som følge heraf er processen med modning af folliklen brudt, ægget går ikke ud (anovulering). Et højt niveau af androgener fremmer dannelsen af ​​flere cyster i æggestokkene & dermed PCOS. Viser sig oftest ved træthed, muskel- og andre smerter, angst og depression, søvnbesvær, hjernetåge og fertilitetsproblemer.

Resoubo Sofa Snak: Fordelene med homøopati? Lyt med & få dit nye live her!

Fordelen med homøopatisk behandling!

Homøopatien årsagsbehandler! Er din PCOS genetisk bestemt, er du insulinresistent, som 40% af alle PCOS kvinder er, har du inflammation & toksiner i kroppen, stress? Den underliggende årsag vil altid blive kulegravet & undersøgt.

Individuelt & skræddersyet homøopatisk medicin! Homøopatien har en holistisk tilgang til behandling & vil møde dig der hvor din PCOS begrænser dig mest; migræne, barnløshed, akne, sukkertrang, manglende ægløsning eller mere psykologiske aspekter som angst & socialfobier!

1-2-3 Metoden! Homøopatien støtter på 3 niveauer: Organstøtte til æggestokke, lever & bugspytkirtlen eller de organer som er i dysfunktion. Konstitutionelt behandling fordi PCOS rammer hele kvinden, både fysisk som psykisk. Og sidst men ikke mindst med den miasmatiske behandling fordi PCOS ofte er genetisk bestemt & undertrykt med konventionel medicin.

Det vi sige den homøopatiske medicin undertrykker ikke men stimulerer & opregulerer hormon, nerve & immunsystemerne til at heale sig selv.

Homøopatien stikker dybere & finder årsagen til din PCOS. Homøopatien møder dig der hvor du er. Har du manglende ægløsning, stimulerer vi æggestokkene og dine menstruationscyklus. Har du migræne, akne, PMS, tabt arbejdsdage p.g.a. smerter, er du træt, har du let til tårer eller har du tabt modet & håbet, så kan homøopatien støtte dig!

Stor tak til Homøopat Jeanette Maglegaard, som medvirkede & svarede på de mange PCOS spørgsmål i Resoubo Sofa Snak!

Kontakt Resoubo & hør mere om dit nye PCOS liv her!

Kilder:

Lær mere om homøopati:

Materia Medica OA Julian

Understanding Glands by Dr Rajeeve Saxena

Homøopatisk fertilitets case fra det virkelig liv!

Klinisk homøopatisk PCOS case

Gratis homøopatisk Materia Medica opslagsværk!

Danske kilder:

Reducering af triglycerider i dit blod & reduering af mandlige hormoner & PCOS!

Testosteron omregner!

Anette Sams – Sandheden om sukker

Hvordan er det at leve med PCOS?

Pcoliv.dk: Blog om livet med PCOS

Har du brug for mere dybdegående laboratorie prøver lyt med her!

Følg internationale PCOS Divas:

Lara Bridens Period Repair Manual

PCOS Diva 101 Guide

11 Hormon spørgsmål til din doktor

Lær om den seneste PCOS forskning & hvordan du kan mestre din PCOS med Dr. Fiona McCulloch her!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

og vær altid på forkant med dit helbred!

Du modtager kun nyhedsbreve et par gange om året med de bedste tips til hvordan homøopati kan hjælpe dig.