Title Image

Har du fået konstateret fedtlever? Cheldonium Majus kan hjælpe dig!

Har du fået konstateret fedtlever? Cheldonium Majus kan hjælpe dig!

CHELDONIUM MAJUS (SVALEURT)

Du kender følelsen! Du kigger dig selv i spejlet og ser den stædige topmave, den lille muffin som altid sidder på maven. Fedt på maven er en af de primære symptomer i insulinresistens.

Insulinresistens er stadiet før du udvikler diabetes 2 & er en tilstand, hvor kroppens celler ikke reagerer normalt på insulin. Dine celler er blevet døve overfor insulin kommunikationen, p.g.a. for meget glukose i blodet & for meget sukker omkring dine celler. Da insulin er et fedtlagrende hormon, bliver den overskydende insulin & glukose lagret i leveren & muskelvæv. Det er kroppens måde at håndtere den store mængde sukker & glukose i dit blod!

Når du kæmper mod fedtet på maven, er der faktisk tale om to slags fedt. Den ene er det subkutane, som ligger lige under huden. Det andet fedt er det viscerale fedt, som lagres omkring de vitale organer, såsom bugspytkirtlen, lever og tarme. Det er denne fedt omkring leveren, som er farlig & som skyldes fedtlever.

Keri Glassman, MS R.D. og stifter af Nutritious Life forklarer “vægt omkring midtersektionen har stor tilknytning til en øget risiko for hjertesygdom og diabetes.”

Fedtlever skyldes ikke kun alkohol! Og i dag lever 1 ud af 4 personer med lidelsen ”Nonalkoholisk fedtleversygdom” (NAFLD). NAFLD forekommer når der findes mere end 5% fedt i leveren. At have store fedtindhold i din lever er altså forbundet med en øget risiko for udvikling af diabetes 2, åreforkalkning & hjerteanfald, bryst & kolon cancer & Alzheimers. NAFLD ses ofte i personer med livsstillsygdommen Metabolisk Syndrom, som er et spektrum af diabetes 2. Årsagen til livsstilssygdommen hænger sammen med kraftig overvægt, forhøjet blodtryk, kolesterol & åreforkalkning hvor insulinresistens er den underliggende årsag.

Leversygdomme udvikler sig langsomt over mange årtier & ofte har du ingen symptomer før det er for sent. Pas derfor på din lever inden du ender op med en skrumpelever & levertransplantation!

Der er normalt ikke nogen symptomer på NAFLD i de tidlige stadier. Derfor er der mange som ikke ved at deres lever har taget skadet! Jeg har beskrevet det homøopatiske middel Cheldonium Majus (svaleurt) ud fra de symptomer & advarselssignaler du kan have hvis du har begyndende lever problemer. Midlet er en af apotekets største lever medicin & er min livredder i behandling af diabetes 2, insulin resistens, galdesten, fedtlever & til de personer som har forhøjet lipider, såsom triglycerider, HDL, LDL & kolesterol.

Leveren er dit primære & vigtigste afgiftnings organ.  Den ligger i højre øverste del af bughulen under diafragma beskyttet af ribbenene. Leverens vigtigste rolle er at udrense & regulere hormonbalancen & blodsukker niveauet. Men den spiller også en stor rolle for udskillelse af lægemidler, alkohol, forskellige hormoner og andre fremmedstoffer.  Den kontrollerer endvidere organismens fedtstoffer (triglycerider, kolesterol, DHL, LDL), proteiner & kulhydrater. Leveren har derfor stor betydning & omdrejningspunkt i min homøopatiske behandling af diabetes 2, hjertekarsygdomme, hormonelle ubalancer, som insulinresistens.

Hvilke behandlingsmuligheder er der til fedtlever?

Der findes ingen godkendte lægemidler mod fedtlever i dag. Tilstanden er ofte reversibel ved vægttab, ophør af alkohol samt livsstilsændringer. Derfor kan Cheldonium være et effektivt middel som kan hjælpe dig med at støtte din lever: reducere fedtprocenten i leveren & dermed reducere risikoen for fedtlever betændelse (steatohepatitis) og arvævs dannelse (cirrose).

Leveren er et meget tilgivende organ, fordi den kan regenererer sig selv ved skade & overbelastning. Men der er dog typiske advarselstegn som er værd at skrive sig bag øret. Nedenfor får du indblik i hvad midlet Cheldonium Majus er & hvilke lever symptomer den kan hjælpe med. Dermed får du hurtigt et overblik over om du er i farezonen for at udvikle katastrofale & alvorlige lever skader som leverbetændelse (steatohepatitis), skrumpelever (cirrose – arvæv i leveren) eller cancer.

Cheldoniums fysiske lever kendetegn

 
Cheldonium har et typisk særkende! ”Galdesten & fedtlever – Smerter foroven i højre side af maveregionen relateret til leverens placering. Smerterne stråler om bag på ryggen og sætter sig fast under højre skulderblad”! Du er oppustet & får ofte kvalme efter måltider!

 

Cheldonium er et af apotekets største lever & galdeblære medicin. Jeg benytter ofte midlet i situationer med forhøjet levertal, fedtlever, galdestensproblematikker, metabolisk syndrom med forhøjet lipider (kolesterol & triglycerider & HDL). Midlet forbedrer lever & galdefunktion & støtter leveren i forbedret udskillelsen af glukose.

Jeg benytter også Cheldonium hvis patienten har indtaget kemisk medicin i en lang årrække. Sammen med Nuv V & Suphur renser jeg medicinlaget ud.

Cheldonium relateres til en anden levermedicin Lycopodium. Jeg giver ofte Cheldonium hvis Lycopodium er indikeret, men ingen uden virkning har. Forskellen på de to midler er at Cheldonium elsker ost, hvor imod Lycopodium elsker sukker & søde sager!

Hvis man læser Paracelsus, Rademacher  & Burnett var alle tilhænger af organterapi & homøopati & brugte med stor succes Cheldonium i mange sygdomme i det hepatiske område: Kronisk mavetarm katar, fedtlever, gulsot, forstørret lever, galdesten & højre lunge sygdomme.

Der er en række symptomer som indikerer, at leveren ikke fungerer optimalt & at du har behov for Cheldonium:
 • Stor lever medicin – Cheldonium har specielt virkning på leverens portalsystem & ubalancer i udskillelsen af lipider, som forhøjet kolesterol, triglycerider, fedtlever, fedme & åreforkalkning.
 • Smerter & ubehag under højre ribben & i den øvre del af maven (Leveren sidder i højre side under højre ribben
 • Leveren er forstørret og øm med mange højre siddende symptomer, som kan føles et tryk mod ribbenskanten og den øvre del af maven
 • Forstoppelse eller vekselvirkning mellem diarre & forstoppet, hæmorider. Du kan få luft i maven og føle dig oppustet
 • Utilpashed, kvalme og træthed efter måltiderne. Utilpas i maven kan føre til opkast, sure opstød & diarré & tab af appetit
 • Lever sygdomme med sår på ben som har tendens til at sprede sig – diabetes patienter udvikler ofte sår som ikke healer p.g.a. dårligt blodomløb & neuropati
 • Sveder nemt og har det ikke godt med varme, men har kolde fingerspidser – neuralgi – negle bliver blå
 • Stimulerer leveren & galdeproduktion, hvis du har løs, bleg grå & kitfarvet afføring. Virker beroligende og harmoniserende på galden. Mangel på galde kan give kvalme, utilpashed og evt. hovedpine. (Oftest i højre side.)
 • Galdestens kolik med smerter under højre skulderblad samt stor svedproduktion ved smerter
 • Svært ved at fordøje fed mad & fedt generelt. Chelidonium vil reducere galdestens kolik hvis du spiser for meget friturestegt, færdiglavet & fed mad

“Pregnant women with fatty liver disease can determine an increased risk on the child for fatty liver disease.” – Dr. Lynch

 • Under graviditet: stor kvalme, du har lyst til usædvanlige fødevarer
 • Lungebetændelse i højre lunge (som kan sprede sig til venstre lunge) med lever komplikationer. Stikkende og skærende smerte. Du ser ofte en CHEL lungebetændelses, hvor patienten sidder op & støtter sig på albuerne for at undgå at røre sig. Så mange smerter er der. Ofte ses Gulsot dagen før en lungebetændelse og hvis CHEL tages den dag kan du undgå en lungebetændelse næste dag!
 • Hoste – krampeagtig hoste, ligner kighoste
 • Periodevis migræne over højre øje &/eller Trigeminusneuralgi (over højre øje, kind eller øre) med overflod at tåreproduktion. Du har en underlig følelse af at dit kranium er for stort som om der ikke er plads til det
 • Stiv nakke
 • Lever & øjne er i Kinesisk medicin relateret & midlet er en god medicin i mange øjne sygdomme, specielt grå stær. Diabetikere har ofte komplikationer med blindhed
 • Nyrer symptomer: Urin er gul som citroner eller mørkebrun (ligner øl), som skummer. Krampeagtige smerter i højre nyre & lever. Urin pletter i undertøj & i baby bleen som er mørkegul, øget urinsyre (derfor effektiv ved urinsyregigt)
 • Sukker trang, som forværrer fordøjelsen (blodsukkerproblemer & insulinresistens)
 • Gulsot: Hvis dit ansigt, hænder, øjne & afføring/urin får en gullig nuance er det tegn på leverproblemer: Gul & grå hud som klør, især håndflader, øjnenes hvide farve er gule, afføring er lerfarvet/grå eller klar gul, som enten er som en paste eller små hårde knolde. Din tunge er tykt belagt med gul farve med bitter smag i munden, ansigt, næse, kinder & panden bliver gule.
 • Muskelsmerter – Hvis du let får blå mærker, fødderne og underbenene bliver opsvulmede, eller hvis du får smerter i muskler og led, så kan det tyde på, at leveren underpræsterer og ikke arbejder, som den skal.
 • Typisk Cheldonium kendetegn er smerter i lever & mave som stråler bagud eller tilbage til brystet og går op og sætter sig under det højre skulderblad, hvor der er en konstant smerte, skarp smerte & ømhed. Lige meget hvilken sygdom eller lidelse du har; Gulsot, hoste, diarre, lungebetændelse, menstruation, for lidt mælk ved amning, udmattelse med skarp konstant smerte under højre skulderblad, så tænk Cheldonium!

CHELDONIUMS MENTALE & FØLELSESMÆSSIGE PROFIL

Leveren er meget påvirket af vores livsstil. Stress, frustration, vrede, irritation, uforløste følelser som depression & manglende glæde, er psykiske aspekter som kan påvirke leveren. Indenfor den Kinesiske Medicin siges det at leveren er sædet for vores vrede.

Chedonium Majus personen kan ikke tåle at være sammen med for mange mennesker ad gangen. Foretrækker at være alene!
 • Nervesystem er påvirket: Psykiske symptomer som udmattelse, depression, hjernetåge, vrede & irritation. Selv den mindste irritation udløser store vredesudbrud!
 • Vågner træt, uoplagt & meget irriteret. Du føler dig træt og udmattet, selv efter simple aktiviteter, som tegn på leverproblemer
 • Rastløshed, du ved ikke hvad du skal & hvorfor du har det sådan. Du har ikke lyst til at foretage dig noget som helst
 • Har ikke lyst til at tale med andre & kan ikke lide at blive mentalt overstimuleret. Dette skyldes en overordnet træthed. Hvis du skal interagere med omverdenen, det være sig familien & dine børn, kan du kun overskue dette i et begrænset stykke tid, ellers vil du nemt føle dig frustreret eller ligefrem vred.
 • Cheldonium personen har det godt, er glad når han/hun føler sig fri & har tid til sine aktiviteter. Hvis Chel personen føler sig lænket eller holdt tilbage, så kan vrede & irritation nemt opstå.
 • Bruger ikke tid på at analysere følelser, har ikke kontakt til disse, men bliver heller ikke overvældet af sine følelser! Praktisk & ”nede-på-jorden” typen.
 • Cheldonium personer er ofte Lycopodium konstitutionelt, men har ikke passet på deres helbred og er derfor udviklet Cheldonium patologi: lever & galde sygdomme samt mavetarm sygdomme.
 • Meget skeptisk, kan kun blive overbevist med fysiske beviser
 • Stor viljestyrke med behov for at bevise & demonstrere sin viden & kunnen. Du elsker at give råd, for du ved hvad der er rigtigt & forkert. Men du hader hvis andre ikke lytter til dig & gør som du siger!
 • Hvis en Cheldonium person fejler, så opstår der stor lidelse & følelse af skyld. Du kan endda have følelsen af at have gjort noget kriminelt. Eks. Hvis du ikke kender svaret, så vil du blive straffet.
 • Dominerende – mere udpræget end Lycopodium, som udviser fejhed & er kun er dominerende derhjemme. Cheldonium er også dominerende udenfor hjemmet og er ikke autoritetstro

Cheldonium’s typiske forværringer & forbedringer:

 • Du bliver træt & forværres om eftermiddagen ved 14-15 tiden. Eller Kl. 2-3 morgen
 • Du er så træt at du ikke overkommer motion & forværres af det
 • Vejrskift – du mærker et hvert vejrskift
 • Du forværres af alt slags kulde! Koldt vejr, eller når du spiser eller drikker noget koldt
 • Du elsker at spise og har specielt brug for at spise kl. 12 ved middagstid
 • Alt elsker alt hvad der er varmt – varmt mad, varm mælk varme bade, varme drikke

DIN LEVER FORTJENER LIDT STØTTE & KÆRLIG OPMÆRKSOMHED MED HOMØOPATI!

Husk de positive healing tegn af din lever: Hvis du er deprimeret, vil du ofte blive mere vred & gal I en periode. Under vreden ligger tårerne. Efter vreden vil du derfor græde & blive mere grådhabil, for til sidst at grine mere & føle dig glad med større overskud & fuld af energi. Du vil også i en kort periode føle dig mere træt og sove mere.

Andre effektive homøopatiske lever medicin:

Carduus-marianus (mælkebøtte): Er en anden vigtig lever medicin, som jeg benytter hvis der er leverskader p.g.a stor alkohol- eller narkotikamisbrug, eller hvis der er behov for at rense kemikalier ud af kroppen. Carduus Marianus har udbredt venstre siddende symptomer & mange lungesygdomme

Nux Vomica: Nutidens største livsstils medicin som støtter dig hvis du har et stillesiddende liv & indtager mange stimulanser som kaffe, cigaretter & alkohol. Også effektiv hvis du tager meget kemisk medicin eller hvis du bliver eksponeret for mange kemikalier, giftstoffer & bestråling. Nux har en opsvulmet lever der er trykfølsom

Sulphur: Effektiv hvis dit immunforsvar er svækket efter antibiotika & vaccinationer, hvis din fordøjelse er træt, hvis du har eksem eller andre hudproblemer. Sulphur vil stimulere daglig afføring og dermed udrensning. Bruges ofte før din konstitutionel medicin

Lycopodium: Stor lever medicin med højresiddende symptomer & er en specific lever & nyrestøtte. Der kan ses forhøjet diastolisk blodtryk. Du er træt, fryser, forstoppet & oppustet

Hydrastis: Dræner din lever, galdeblære & tarme og vil hjælpe din krop med at komme af med overskydende slim dannelse

Magnesium Muriatica: Vithoulkas primære lever medicin. Støtter din lever & nervesystem, især hvis du har problemer efter du spiser og hvis du som kvinde har lidt af mange urinvejsproblemer og fordøjelsesproblemer. Endvidere effektiv til børn, som ikke kan fordøje mælk

Cichorium: ved kroniske leverproblemer med eksem & fordøjelsesbesvær

Mercurius Solubilis: Symptomer som forværres om natten, leveren er øm & hævet og hjælper alle former for betændelsestilstande

Stannum: Leverafhængige eksem og psoriasis. Bygger leveren op ved kronisk lever sygdom

Læs mere om andre homøopatiske organmidler her!

Er du bange for at udvikle fedtlever? Få dine årlige blodprøver:

Leverfunktionstest: AST & ALT

Lipider som Kolesterol, HDL, LDL & Triglycerider.

Forhøjet triglycerider ift. HDL betyder insulinresistens & overdreven forbrug af kulhydrater & sukker, samt tendens til at udvikle åreforkalkning. Fedtlever ses oftest ved alkoholisme, kraftig overvægt og diabetes. Fedtsyrer som normalt er leverens hovedenergikilde bliver i stedet deponeret som triglycerid. Leverens celler bliver opsvulmede med indhold af vand og fedt.

Forhøjede triglycerider indikerer ikke kun Metabolisk Symdrom & hjertekarsygdomme, det kan også indikere dårlig fordøjelse & omsætning af fedt eller Helicobacter Polyri infektion.

Ha1C langtidsblodsukkeret, som viser hvor stabilt dit blodsukker har været de sidste 3 mdr.

GGT – viser om du producerer lever enzymer og markør for antioxidanter i kroppen, altså kroppens evne til at udskille toksiner. Normalværdien er under 20

CRP – viser inflammation i kroppen

Vitamin D – Optimal værdi > 80

Måling af BMI  (risiko ved over 25) & taljemål.

Hvis din læge ikke er villig til at tage dine blodprøver eller du ønsker blodprøver ud over standard kig på Nordic Labs

HVAD KAN DU GØRE FOR AT UNDGÅ FEDTLEVER & LEVERSKADER?

Kig på dine medicin liste sammen med din læge. Er der nogen som du kan undvære for at undgå langvarig leverskader.

Husk at drik masser af vand så dine celler ikke dehydrerer!

We see increased diabetes & non-fatty liver disease in kids! Remember sugar is alcohol for the child!

Kost – Husk overdreven sukker lagres som fedt! Undgå overdreven alkohol, sukker, sucrose, alle madvarer som ender på ”ose”, undgå Starbucks med algarve sirup & sodavand, især light versioner, pasteuriseret juice, sødemidler, yoghurt med smag, færdiglavede mad, sauce, ketchup, alt det hvide mad (pasta, ris & brød) som indeholder gluten. Tænk på alt det gemte sukker i færdiglavet mad!

Spis masser af grønt & frugt til hvert måltid. Spis protein til morgenmad med sunde fedtstoffer som balancer dit blodsukker. Gem evt. de langsomme kulhydrater til aftensmaden

Sørg for at få dit fedt fra kokosolie, kød fra dyr der er fodret med græs, vildlaks & fisk (ikke opdrættet) , nødder og frø. Undgå hydrogenerede olier og planteolier udvundet ved høj varme.

I følge Dr. Klein, professor i Medicin og ernæringsvidenskab på Washington University School of Medicine fremgår det, at “når folk slanker sig ved hjælp af kost og motion, forsvinder det viscerale fedt dobbelt så hurtigt som det subkutane fedt.” 

Stop med at spise 3 timer før sengetid & forsøg at faste mindst 12 timer mellem aftensmad & morgenmad. Husk altid at spise 1 time efter du vågner om morgenen hvis du har blodsukker problemer!

Kig på vitamin mangel: Magnesium (Citrate hvis du er forstoppet) Alkohol & sukker reducerer dit magnesium. Vitamin E (Undgå soja baseret) støtter din lever & forbygger arvæv & skrumpelever. B12 & B6 blokerer fedt som lagres i leveren & forbedre din insulinresistens.

Hjælp til sukkertrangen & blodsukker ubalancer: Introducer æblecidereddike med vand 15 min. Før hvert måltid & Chrom. Homøopati & Lycopodium  eller kanelbark essentiel olie.

Motion & bevægelse – det handler om hvordan din lever & muskler som skal forbrænde fedt! Ved motion producerer du flere væksthormoner som reducerer overdreven insulinproduktion & healing.

Lær at forstå sammenhæng mellem søvn, dine hormoner & blodsukker. Husk at en nat uden søvn, vil gøre at du dagen efter vil have insulinresistens symptomer. Hvis du går tidligere i seng, gerne mellem kl. 22-23 vil du producere flere væksthormoner & Leptin (vægtregulerende hormon), som vil hjælpe dig med fedtforbrænding & forbedre muskelmasse & healing af kroppen.

Stress er den største årsag til hormonelle & blodsukker ubalancer! Og stress producerer lever fedt pg.a. forhøjet kortisol produktion! Desværre kan stress være udfordrende at tackle, for det kræver at vi tør kigge på de bagvedliggende følelsesmæssige årsager!

“By the year 2025, five million people will need liver transplants.” – Dr. Lynch

Referencer:
Hvordan ved du om du har fedtlever? Find Fatty Liver Index testen her!
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29562725
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK384735/
http://www.rolv.no/urtemedisin/artikler/chel_maj/art1.htm
https://www.glutenfreesociety.org/gluten-intolerance-and-liver-disease-is-there-a-connection/?inf_contact_key=83c35ecb29f90978ace209672a381c4d0f496a4f2cb42bfbde69dd4d9f10eb0f
https://hpathy.com/homeopathy-papers/chelidonium-majus-the-great-light-or-the-prometheus-myth/
http://www.materiamedica.info/en/materia-medica/henry-c-allen/chelidonium-majus
http://homeoint.org/books3/kentmm/chel.htm

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

og vær altid på forkant med dit helbred!

Du modtager kun nyhedsbreve et par gange om året med de bedste tips til hvordan homøopati kan hjælpe dig.